Tlačové správy

Vyrazili sme na virtuálnu prehliadku Európou s #BigArtRide v Bratislave!

Všetky cesty vedú do Bratislavy. Do hlavného mesta Slovenska tento týždeň zavítal projekt #BigArtRide, ktorého hlavným cieľom je spájať ľudí pomocou umenia a technológií. Po mestách ako Brusel, Rím, Praha, Paríž či Amsterdam bola Bratislava poslednou zastávkou tohto putovného podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Vyrazili sme na virtuálnu prehliadku Európou s #BigArtRide v Bratislave!
Zdroj: AMI Communications Slovakia

Princíp je jednoduchý: dvaja účastníci – jeden v Bratislave, druhý v Amsterdame – si na hlavu nasadia zariadenie na virtuálnu realitu a vydajú sa na preteky po virtuálnom meste, kde nájdu niektoré z najznámejších a najvýnimočnejších výtvarných diel európskych autorov. Hlavným cieľom projektu je, aby Európania prostredníctvom tohto zábavného a interaktívneho zážitku (opätovne) objavili naše spoločné kultúrne dedičstvo. A zabralo to! Séria podujatí sa konala na námestiach európskych metropol a spojila ľudí rôzneho veku a sociálneho postavenia – od malých detí až po dôchodcov, od cyklistov až po politikov, veľvyslancov a dokonca aj princa.

Projekt #BigArtRide bol súčasťou väčšej kampane digitálnej knižnice Europeana s názvom Europeana 280. Jej cieľom je vyvolať u Európanov záujem o naše spoločné umelecké dedičstvo. Kampaň obsahuje niektoré z najvýnimočnejších a najvýznamnejších výtvarných diel Európy – od Výkriku Edvarda Muncha cez Rembrandtovu Nočnú hliadku až po Madonu s anjelom od Ľudovíta Fullu. Všetky diela do projektu poskytli európske kultúrne inštitúcie. Slovensko do kampane prispelo napríklad aj významnými umeleckými dielami od Jána Kupeckého či Rudolfa Sikoru. Úplný zoznam 13 slovenských umeleckých diel v projekte Europeana 280, ktoré poskytla Slovenská národná galéria, je dostupný na webovej stránke Europeana Collections. Osem z nich sa nakoniec zaradilo medzi 212 európskych diel, ktoré sú súčasťou projektu #BigArtRide.

#BigArtRide bol aj oslavou holandského predsedníctva Rady Európskej únie a myšlienky budovania mostov medzi obyvateľmi Európy. Na záverečnom ceremoniáli projektu #BigArtRide v Bratislave sa stretli Marjan Hammersma, generálna riaditeľka Ministerstva školstva, kultúry a vedy v Holandsku a Ivan Sečík, štátny tajomník Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Spoločne poukázali na to, že posledná zastávka projektu #BigArtRide je zároveň miestom, kde bude Holandsko odovzdávať Slovensku post predsedu Rady EÚ.

Marjan Hammersma, generálna riaditeľka Ministerstva školstva, kultúry a vedy v Holandsku uviedla: „Toto je symbolický moment: dnes Holandsko odovzdalo predsedníctvo v Rade Európskej únie Slovenskej republike. Sme veľmi hrdí na výsledky, ktoré sme dosiahli počas nášho predsedníctva. Napríklad #BigArtRide bol skvelý spôsob, ako prepojiť európske mestá.“

„Kombinácia bicykla, virtuálnej reality a kvalitného digitálneho obsahu sprostredkúva nevšedný zážitok. Som presvedčený, že zvolená forma prezentácie zaujme najmä mladšiu generáciu a pomôže jej nájsť si cestu k hodnotám kultúrneho dedičstva. Poďakovanie patrí Nadácii Europeana, Národnému osvetovému centru, Slovenskej národnej galérii ako aj všetkým, ktorí sa svojou každodennou prácou snažia priniesť kultúrne dedičstvo bližšie k ľuďom a podnecovať ich záujem o jeho poznanie, šírenie a ďalší rozvoj,“ povedal štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Ivan Sečík .

„Projekt je súčasťou našej stratégie sprístupňovať zbierky z galérií čo najširšiemu publiku. Jeden z najväčších prínosov je, že sa nám potvrdil už dávno známy fakt – naše umenie je prirodzenou súčasťou európskeho kultúrneho dedičstva,“ vyjadrila sa Alexandra Kusá, generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie.

Jill Cousins, výkonná riaditeľka organizácie Europeana, dodala: „Projekt #BigArtRide vniesol umenie do našich ulíc a podarilo sa mu zábavným a inovatívnym spôsobom získať nových priaznivcov európskeho umenia.“

René van Engelenburg, vlastník a managing director DROPSTUFF.NL, holandskej dizajnovej agentúry uviedol: „Dropstuff chce priniesť umenie a kultúru širokému publiku originálnym spôsobom. S #BigArtRide sme spojili ľudí a prekvapil ich s krásnymi umeleckými dielami z celej Európy a tiež s možnosťami virtuálnej reality.“

„Europeana využíva inovatívne technológie, ako napríklad virtuálnu realitu, na to, aby ľuďom priblížila európske kultúrne dedičstvo. Projekt #BigArtRide nie je iba o umení a technológii – je o spájaní Európy, jej umenia a obyvateľov,“ povedal Jan Müller, výkonný riaditeľ Holandského inštitútu pre zvuk a obraz.

Viac informácií nájdete v tomto videu a na www.europeana.eu, www.beeldengeluid.nl, www.dropstuff.nl. A nezabudnite sa zapojiť do diskusie na Facebooku a na Twitteri pod hashtagom #BigArtRide!

Projekt #BigArtRide vytvorila holandská dizajnová agentúra DropStuff s podporou digitálnej knižnice Europeana, Holandského inštitútu pre zvuk a obraz, veľvyslanectiev Holandského kráľovstva v Európe a holandského predsedníctva Rady EÚ. Projekt finančne podporila Európska komisia.

O projekte Europeana 280: Europeana 280 je medzinárodná kampaň organizovaná v roku 2016, ktorej hlavným účelom je vyvolať u ľudí nadšenie pre spoločné umelecké dedičstvo Európy a hľadať inovatívne spôsoby, ako osláviť a podeliť sa o rôznorodé a veľkolepé umelecké diela, ktoré do neho patria. Europeana vyzvala ministerstvá kultúry a inštitúcie venujúce sa kultúrnemu dedičstvu vo všetkých 28 členských štátoch EÚ a v Nórsku, aby vybrali 10 umeleckých diel zo svojej krajiny. Podmienkou bolo, aby išlo o diela dôležité pre niektorý z najvýznamnejších umeleckých smerov v Európe, o ktoré by sa chceli podeliť so zvyškom svetadielu. Viac než 150 kultúrnych inštitúcií predložilo vyše 300 nádherných diel, ktoré možno v roku 2016 objavovať počas kampane Europeana 280 a na webovej stránke umelecko-historických zbierok digitálnej knižnice Europeana.

O holandskom predsedníctve Rady Európskej únie: Od 1. januára do 30. júna 2016 bude Holandsko predsedať Rade Európskej únie. Pre občanov a organizácie občianskej spoločnosti je dôležité cítiť spojenie s Európou. Hlavnými prioritami Holandska počas predsedníctva Rady EÚ je prispieť k takej Európskej únii, ktorá myslí na najzákladnejšie potreby ľudí, sústredí sa na rast a tvorbu pracovných miest pomocou inovácií a buduje spoluprácu s občianskou spoločnosťou.

Organizátori:
Europeana je digitálna platforma európskeho kultúrneho dedičstva. Zbiera a poskytuje na internete prístup k desiatkam miliónov digitalizovaných diel z viac než 3 500 knižníc, archívov, zbierok audiovizuálnych materiálov a múzeí po celej Európe. V zbierke sa nachádza všetko od kníh cez fotky a obrazy až po záznamy televízneho vysielania a trojrozmerné predmety. Europeana podporuje a propaguje opätovné kreatívne využitie týchto rozsiahlych zbierok kultúrneho dedičstva vo vzdelávaní, výskume, turizme a kreatívnom priemysle.

DROPSTUFF MEDIA je mediálna agentúra, ktorá sa venuje vytváraniu digitálnych a interaktívnych zážitkov. Okrem toho funguje ako redakcia digitálneho obsahu s umeleckou a kultúrnou tematikou, ktorý sa objavuje na verejných priestranstvách v rozličných holandských mestách. Ľudia z DROPSTUFF.nl vytvorili sériu interaktívnych projektov, v rámci ktorých sa dve mestá spoja pomocou moderných digitálnych experimentov. Ich najnovším príspevkom do tejto série projektov je koncept a iniciatíva #BigArtRide.

Holandský inštitút pre zvuk a obraz zbiera, uchováva a sprístupňuje holandské audiovizuálne dedičstvo čo najväčšiemu počtu ľudí: profesionálom z oblasti médií, vzdelávania a vedy, ale i širokej verejnosti. Okrem toho inštitút rozvíja a rozširuje znalosti v oblasti audiovizuálneho archivovania, digitalizácie a dejín médií. V rámci projektu #BigArtRide je Holandský inštitút pre zvuk a obraz partnerom, ktorý sa venuje výskumu a vývoju aplikácie vo virtuálnej realite. Inštitút sa všeobecne zaujíma o využitie kultúrneho dedičstva vo virtuálnej realite.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Vyrazili sme na virtuálnu prehliadku Európou s #BigArtRide v Bratislave!
4
Galéria
Zdroj: AMI Communications Slovakia
Vyrazili sme na virtuálnu prehliadku Európou s #BigArtRide v Bratislave!
1
Galéria
Zdroj: AMI Communications Slovakia
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM