Nina Táborská Kultúra

Vynovené Artkino: Už budúci týždeň bude petržalské kino premietať predpremiéru Rukojemníka v digitálnom formáte

Už 7. januára sa v Dome kultúry Zrkadlový háj v Petržalke uskutoční slávnostné otvorenie digitálneho kina spojené s predpremiérou filmu Rukojemník od režiséra Juraja Nvotu. Po prvýkrát bude premietať Artkino Za zrkadlom v novom digitálnom formáte.

Ilustračný obrázok k článku Vynovené Artkino: Už budúci týždeň bude petržalské kino premietať predpremiéru Rukojemníka v digitálnom formáte
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk

Výmena kompletnej technológie kina pozostávala z inštalácie nového digitálneho projektora s rozlíšením 2K a kvalitného priestorového zvuku vo formáte Dolby Surround 7.1. Takéto zásadné zmeny si vyžiadali aj výmenu filmového plátna. Bratislava24.sk informovala petržalská tlačová tajomníčka Michaela Platznerová.

Od svojho založenia v roku 1996 sa dramaturgia Artkina Za zrkadlom zameriavala na kvalitnú a z veľkej väčšiny nekomerčnú filmovú tvorbu. Podiel európskej produkcie v programe dlhodobo presahuje 70 percent. „Ani po digitalizácii neplánujeme zásadný odklon od svojho pôvodného dramaturgického nastavenia,“ dodal Martin Kočiško dramaturg Artkina Za zrkadlom.

Digitalizáciu kina finančne podporil Audiovizuálny fond v rámci komplexného projektu, do ktorého sa zapojila aj petržalská samospráva.

Príbeh filmu, ktorý ako prví uvidia diváci práve v petržalskom poslednom jednosálovom kine, je podľa slov režiséra Juraja Nvotu „amarcordom malého chlapca, ktorý vyrastá v pohraničnej obci, kde v spoločnosti priateľov a nepriateľov prežíva svoje gombíkové vojny, prvú lásku, prvú zradu, prvý zločin a prvý trest.“

Ako dodáva: „Je cenný práve tým, že na dobu nedávno minulú sa pozerá originálne detskými očami a tým ju sprístupňuje aj mladším divákom.“ Na predpremiéru filmu Rukojemník, ktorej sa zúčastnia aj tvorcov filmu, je do predaja uvoľnený len obmedzený počet lístkov. Film si však ešte budete môcť pozrieť 8. a 9. januára v dvoch predstaveniach vždy o 18.00 h a o 20.00 h.

Do konca januára sa milovníci dobrých filmov môžu tešiť ešte na rozšírenú a nepochybne pestrú ponuku, ktorú pripravili Kultúrne zariadenia Petržalky pre všetky vekové kategórie.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM