Rôzne Správy

Vymenená vozovka nestačí. Podľa odborníka potrebuje Most SNP rozsiahlu rekonštrukciu

Most SNP prešiel počas leta dlhoočakávanou opravou vozovky. Kvalita rekonštrukcie sa však zatiaľ javí ako diskutabilná a mnohí s ňou nie sú vôbec spokojní.

Ilustračný obrázok k článku Vymenená vozovka nestačí. Podľa odborníka potrebuje Most SNP rozsiahlu rekonštrukciu
6
Galéria
Zdroj: TASR

Takú búrlivú diskusiu, akú vyvolala rekonštrukcia vozovky na Moste SNP, zrejme čakal málokto. Jeden zo symbolov hlavného mesta sa po dlhých 45 rokov dočkal nového povrchu, ale viacerí z vás v tejto súvislosti len márne hľadajú pozitívne slová.

Vodiči i cestujúci sa sťažujú na hrboľatý povrch, ktorý pri prejazde mostom spôsobuje vibrácie. To môže byť zapríčinené aj špeciálnym asfaltom, zhutneným kamenivom, ktorý bol použitý pri rekonštrukcii. Takýto druh asfaltu nie je na žiadnom inom moste v Bratislave.

Najkritickejšie body mosta

Odborník zo stavebného priemyslu tvrdí, že most potrebuje celkovú rekonštrukciu. "Najkritickejšími bodmi tohto mosta sú tzv. priečla spájajúce dva mostné piliere, ukotvenie lán a chodníky. Tieto prvky rekonštrukciou neprešli,“ povedal pre denník Pravda stavebný inžinier a statik Alexander Tesár, ktorý je synom projektanta mosta Arpáda Tesára.

Podľa jeho slov majú rekonštrukcii predchádzať merania a skúšky, ktoré odhalia stav mostu. Tie však neboli vykonané ani pred letnou výmenou vozovky.

Nebezpečné lávky

Most SNP je jediný most v Bratislave, ktorý nemá žiadny pilier v prúde rieky Dunaj. Samotná vozovka a celý most stojí vďaka oceľovým lanám, ktoré počas leta taktiež neprešli rekonštrukciou.

V zlom stave sú aj lávky pre peších a cyklistov po stranách mosta. Ich oceľová mostovka je po rokoch prevádzky úplne skorodovaná a na niektorých miestach sa prepadáva.

Mesto ešte pred začiatkom letnej rekonštrukcie informovalo, že plánuje vykonať aj komplexnú diagnostiku celého mosta a taktiež chce opraviť spomínané lávky. „Radi by sme to zadefinovali do rozpočtu na budúci rok,“ uviedol riaditeľ bratislavského magistrátu Martin Maruška.

Most SNP - oprava vozovky
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM