Rôzne

Výkyvy počasia: Minulý rok bol extrémne horúci. Také teploty u nás ešte nikdy nenamerali

Priemerná teplota vzduchu na Slovensku bola počas minulého roka 10 stupňov Celzia. Túto hodnotu dosiahla vôbec po prvý raz v histórii meteorologických meraní, ktoré siahajú do druhej polovice 19. storočia. Rok 2014 tak označili meteorológovia za extrémne teplý.

Ilustračný obrázok k článku Výkyvy počasia: Minulý rok bol extrémne horúci. Také teploty u nás ešte nikdy nenamerali
Zdroj: TASR

„Takmer všetky meteorologické stanice na Slovensku mali priemernú ročnú teplotu vzduchu rekordne vysokú,“ konštatujú meteorológovia. Na juhozápadnom Slovensku boli niekde, napríklad na bratislavskom letisku, doterajšie rekordy prekonané iba o 0,1 alebo 0,2 stupňa Celzia. Na severnom a severovýchodnom Slovensku to už však bolo na niektorých miestach takmer o jeden stupeň viac. „V Stropkove bola priemerná ročná teplota vzduchu v minulom roku vyššia v porovnaní s normálom o 2,6 stupňa Celzia, a podobne to bolo aj v Medzilaborci­ach,“ uvádza SHMÚ.

Takéto vysoké kladné odchýlky od normálu sú podľa meteorológov pozoruhodné už aj pri analýze jednotlivých mesiacov roka. „Pri priemernej ročnej teplote vzduchu predstavuje kladná odchýlka 0,5 stupňa Celzia od normálu hranicu medzi normálnosťou a nadnormálnosťou,“ dodal SHMÚ.

V období na rozhraní 20. a 21. storočia a po tomto období sú často prekonávané rekordy priemernej ročnej teploty vzduchu. Takýmito rokmi boli na Slovensku roky 2000, 2002, 2007, 2008, 2012 a 2014. „Z desiatich najvyšších hodnôt priemernej ročnej teploty vzduchu v Hurbanove od roku 1901 bolo zaregistrovaných až osem od roku 2000,“ zdôraznili meteorológovia.

Prečítajte si tiež: Nestihli ste sa naraňajkovať doma? Skúste to na týchto miestach

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM