Rôzne

Výkon superpočítača Aurel sa zvýšil o tretinu, prácu vedcov skvalitní a zrýchli

Slovenský superpočítač Aurel je oddnes ešte lepší. Jeho výpočtový výkon po inštalácii nových častí totiž vzrástol o tretinu. Vedeckým pracovníkom aj študentom slovenských univerzít sa tak skvalitní práca s jedným z najvýkonnejších strojov na svete.

Ilustračný obrázok k článku Výkon superpočítača Aurel sa zvýšil o tretinu, prácu vedcov skvalitní a zrýchli
Zdroj: TASR

Aké nové možnosti prináša táto novinka slovenskej vede, dnes predstavili zástupcovia Slovenskej akadémie vied (SAV) vo svojom Výpočtovom stredisku v Bratislave. Zvýšenie výkonu superpočítača bolo podľa riaditeľa Výpočtového strediska SAV Tomáša Lacka potrebné, aby nemuseli jeho užívatelia čakať ako doteraz, kedy bude možné spustiť ich úlohy. * „Slúži to aj k optimalizácii samotného výpočtového procesu, pretože sme sa rozhodli dokonfigurovať do systému interné diskové pole, ktoré je pripojené na rýchlu komunikačnú sieť. Tá umožňuje svižnejšie spúšťanie týchto úloh,“* uviedol. Ako spresnil, v druhej etape budovania infraštruktúry pre vysokovýkonné počítanie získali výpočtový systém, ktorý po rozšírení disponuje viac ako 4000 výpočtovými jadrami, 32 terabajtami RAM pamäte, 225 terabajtami internej a 600 terabajtami externej diskovej kapacity.

Priblížili sme sa špičke

Podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Pellegriniho superpočítač posúva v tejto oblasti slovenskú vedu na špičku v rámci strednej Európy. „Vytvárajú sa u nás možnosti modelovať a skúmať veci, ktoré doteraz nebolo možné, či už je to v oblasti biológie, chémie, fyziky, ale aj jadrovej energetiky,“ podotkol. Ministra zároveň teší, že tento stroj slúži všetkým vedeckým inštitúciám, ktoré na ňom plánujú vykonávať výskum.

Lacko vníma jeho prednosti v širokom spektre využitia, čo sa malo potvrdiť aj doteraz. „Tento systém je možné použiť napríklad aj v sociológii, na skúmanie správania sa veľkej masy ľudí, alebo sa v ňom dajú modelovať rôzne davové psychózy, ktoré vznikajú,“ vysvetlil.

Superpočítač podľa jeho slov možno použiť na všetky udalosti a problémy, ktoré je možné preniesť istým modelom do digitálnej podoby. „Popísaním daného problému sa robia rôzne simulácie a modelovanie. Slúži tak aj pre štandardné náročné vedecko-technické výpočty,“ dodal riaditeľ.

Aurel sa skutočne využíva

Aurel slúži vedcom SAV od jesene 2012. Zadarmo ho využívajú aj bratislavská Slovenská technická univerzita, Žilinská univerzita, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Technická univerzita v Košiciach. Ešte pred svojím rozšírením patril medzi 500 najvýkonnejších strojov na svete.

Za necelé dva roky od jeho spustenia zaregistrovalo Výpočtové stredisko SAV zhruba 100 používateľov. Tí Aurelov výkon využili v 63 projektoch v oblastiach vedy a výskumu, a to napríklad pri štúdiu genetickej variability endemitov rôznych chránených rastlinných druhov na území Slovenska i celej Európy, alebo pri počítačových simuláciách v oblasti teoretickej chémie.

Samotný superpočítač aj s terajším rozšírením vyšiel približne na sedem miliónov eur. SAV kupovala i rozširovala počítač kompletne zo štrukturálnych fondov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM