Aktualizované Nina Táborská Samospráva

Vyjadrenia predsedov poslaneckých klubov k mestskému rozpočtu: Chystá sa hromadná pripomienka!

Mestská rada má dnes na programe opätovné prerokovávanie mestského rozpočtu. Po tom, čo sa minulý týždeň nepodarilo dostať rozpočet ani do programu mestského zastupiteľstva, dnes primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal prichádza s rovnakým, nepozmeneným rozpočtom. A čo na to poslanci?

Ilustračný obrázok k článku Vyjadrenia predsedov poslaneckých klubov k mestskému rozpočtu: Chystá sa hromadná pripomienka!
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavné mesto je už štvrtý mesiac v rozpočtovom provizóriu. Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva hlavného mesta Bratislavy poslanci neschválili zaradenie rozpočtu mesta do programu zastupiteľstva. Dokonca sa pre hádku poslancov a primátora ukončilo zasadnutie skôr, ako bolo na pláne.

Z prítomných poslancov bolo minulý týždeň za zaradenie rozpočtu do programu 22 poslancov a 23 sa zdržalo. Podľa mestskej rady a finančnej komisie rozpočet nie je stále dostatočne pripravený.

Napriek tejto skutočnosti predkladá dnes primátor mesta rozpočet v nezmenenej podobe na rokovanie Mestskej rady s cieľom odsúhlasiť jeho zaradenie na mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva.

Takéto sú reakcie z poslaneckých klubov:

„Rozpočet neprešiel, pretože pre nedostatok času a spôsob prípravy s ním vyjadrila nespokojnosť väčšina prítomných poslancov. Vyjadrila s ním predtým nespokojnosť aj mestská rada a viacero významných poslaneckých komisií. Je tu isté sklamanie, že primátor nestiahol starý rozpočet, ale na druhej strane sa získal čas na to, aby poslanci mohli aspoň v rámci toho rozpočtu ktorý je, urobiť dôležité zmeny. Každý klub mal priority, tie ale pán primátor nestihol s nami ani prerokovať. Finančná komisia sa nedostala ani do jednej tretiny týchto návrhov a zmien, ktoré chceli poslanci urobiť na zlepšenie rozpočtu v prospech Bratislavy,“ uviedol pre Bratislava24.sk predseda Bratislavského klubu Ján Budaj.

Ako dodal, spolu s predsedami iných klubov nadobudli názor, že pripravia veľký pozmeňovací návrh, v ktorom budú zapracované zmeny. „Hoci náš klub ešte o tomto pozmeňovacom návrhu nerokoval, som presvedčený, že sa nám podarí dohodnúť na tom, že ideme zlepšiť rozpočet poslaneckou aktivitou a návrhmi,“ dodal Budaj.

„My keď sme sa dozvedeli, že pán primátor zvolal mimoriadnu mestskú radu na 1. apríl s tým istým rozpočtom, tak sme to považovali za prvoaprílový žart. Bohužiaľ, nestalo sa tak. Prvý apríl je dnes realita a my sa musíme k tomu nejako postaviť. Rovnako ako povedal pán Budaj, primátor na nás zvaľuje vinu, že sme nekonštruktívni a nechceme posunúť rozpočet. Preto sme sa rozhodli konať inak, a to, že sme sa pozmeňujúcim návrhom rozhodli ten rozpočet upraviť tak, aby bol prijateľný. V prípade nášho klubu sa jedná hlavne o Dopravný podnik, ktorého dotácia je likvidačná pre Bratislavčanov. Budeme určite pripravovať pozmeňujúci návrh tak, aby DPB dostal viac peňazí na bežnú prevádzku a nemuseli sa škrtať linky a zvyšovať cestovné,“ uviedla predsedníčka klubu Bratislava Inak Katarína Augustinič.

„Pán primátor odmietol nejaké kultúrne rokovanie o rozpočte, kedy by si prešiel všetky poslanecké kluby, vypočul si jednotlivé priority, tie zapracoval do rozpočtu a následne tento rozpočet zavesil na web s tým, aby mu občania rozmeli a mohli si ho pozrieť. Následne tento rozpočet mohol byť schvalovaný. Takto by to malo byť, u nás je to ale postavené na hlavu. Primátor dal nejaký rozpočet a čakal, že ho hromadnými pozmeňovacími návrhmi budeme meniť. To sme odmietli, lebo by to bolo absolútne nezrozumiteľné. Bohužiaľ, to provizórium, v ktorom Bratislava stále je, je neprijateľné tiež. Preto ako poslanci preberáme iniciatívu do vlastných rúk. Primátor mal 15-dňovú lehotu a ani nerozmýšľal nad tým, že by to nanovo vyvesil alebo upravil. Preto ako povedali kolegovia, pripravujeme hromadný pozmeňovací návrh, ktorým ten rozpočet radikálne chceme zmeniť. Tak, aby bol v prospech Bratislavčanov a nie v prospech úradníkov a magistrátu,“ povedal Martin Borguľa, predseda Klubu pre Bratislavu.

Vladimír Bajan dodáva, že na poslednom zastupiteľstve sa zdržal hlasovania jednoznačne preto, pretože „ambícia nerobiť projekt solidarity je kľúčovým problémom.“

„Pravicový klub je pripravený podporiť rozpočet s pozmeňovacím návrhom, ktorý existoval už pred týždňom. Avšak, sme otvorení každej ďalšej pozitívnej zmene, ktorú chceme spoločne aj s kolegami pripravovať. Či už to bude výraznejšia podpora verejnej dopravy alebo ďalších v rozpočte poddimenzovaných vecí. Ja dúfam, že sa to podarí už pri najbližšom riadnom schvaľovaní rozpočtu,“ uviedol Jozef Uhler za Pravicový klub.

„My rozpočet podporíme, nakoľko podporujeme reštrukturalizáciu vynakladania finančných prostriedkov mesta, ako aj hľadanie zdrojov v mestských podnikov,“ uviedol mestský poslanec Juraj Káčer – SDKÚ-DS. Podľa neho musí Bratislava prejsť ozdravnou fázou. Príčinou značného šetrenia v mestskej kase sú okrem iného neúspešné rekonštrukcie, nesplatené faktúry po lehote splatnosti, nejasné postupy pri čerpaní eurofondov a podobne. „Mesto sa potrebuje nadýchnuť a preto musí prejsť ozdravnou fázou,“ povedal Juraj Káčer.

SDKÚ-DS verí, že rozpočet umožní Bratislave na nasledujúce obdobie prežiť tak, aby neboli ohrozené základné kompetencie mestskej samosprávy. „Podpora rozpočtu bude znamenať ukončenie rozpočtového provizória. K tomu vyzývam aj ostatných poslancov – aby uprednostnili stabilizáciu financií a následný rozvoj mesta,“ povedal viceprimátor Bratislavy Milan Černý.

„Diskutovanú tému výšky príspevku z rozpočtu pre Dopravný Podnik bude možné objektívne posúdiť až po vykonaní externého auditu. Teší ma, že v rozpočte sa našli financie na podporu kamerového systému, rozvoja voľnočasových aktivít v bratislavskom Lesoparku, či podpora práce s ľuďmi bez domova,“ ukončil viceprimátor Černý.

„Čo sa týka návrhu rozpočtu, ktorý bol predložený ešte 26. februára, je to v podstate rozpočet, o ktorom sa viedli už viaceré diskusie ako s predsedami poslaneckých klubov, tak aj s jednotlivými poslancami. Prerokovával sa rovnako na finančných komisiách, na mestských radách. Prioritou je samozrejme prijať rozpočet. Ten súčasný návrh, ktorý je zavesený na webe, už nie je možné meniť. To znamená, že všetky pripomienky poslancov, ktorí ich posielali, boli priebežne zapracované do jednej tabuľky, ku ktorej sa vyjadrovali aj jednotlivé odborné oddelenia magistrátu. Všetky tieto pripomienky môžu by následne zaradené ako pripomienky na rokovanie až mestského zastupiteľstva. Do toho návrhu rozpočtu, ktorý bol predložený, sa takto zasahovať nemôže. Môže sa to až pri nejakej diskusii v rámci rozpočtu mestského zastupiteľstva. Primátor pripúšťa, a teda je aj relevantné, že tá diskusia bude. Akákoľvek diskusia vždy môže viesť len k niečomu pozitívnemu, pretože rozpočet musíme prijať,“ uviedla pre Bratislava24.sk hovorkyňa primátora Ivana Skokanová.

Hromadný pozmeňovací návrh

Návrh by mal podľa mestských poslancov obsahovať viacero návrhov. Pre Bratislavský klub je prioritou vyhradiť financie na prípravu Územného plánu alebo na projekty na hlavné verejné priestranstvá. Pre klub Bratislava Inak je dôležité zvýšiť dotácie pre Dopravný podnik Bratislava. Podľa Borguľu poslanci Klubu pre Bratislavu navrhnú 10 návrhov (každý poslanec jeden), ktoré sa budú týkať predovšetkým dopravy, cyklotrás, kamerového systému.

„Za mňa konkrétne ide o rekonštrukciu Amerického námestia, Slovomír Drozd zase chce v Ružinove odbočovací pruh na Ružinovskej ulici a podobne,“ uviedol Borguľa. „Nám sa už niektoré priority podarilo presadiť do pozmeňovacieho návrhu, ktorý bol pripravený na minulé zastupiteľstvo. Týkali sa cyklodopravy, sociálnych vecí a nejaké drobnosti k tomu,“ uzavrel Uhler.

Súvisiace články:

Bratislava ostáva v rozpočtovom provizóriu: Poslanci rozhodli, že o rozpočte rokovať nebudú

Drastické škrty v rozpočte Bratislavy: Zeleň, cestovanie, kultúra aj cyklodoprava. Na čo všetko môžu doplatiť Bratislavčania?

Niektorí poslanci ho kritizujú, iní podporujú. Rozhodne sa dnes o rozpočte hlavného mesta?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM