Správy Samospráva

Vyhlásili najtransparentnejšie mestá na Slovensku. Ako dopadla Bratislava?

Hlavné mesto si v aktuálnom rebríčku transparentnosti najväčších miest na Slovensku pohoršilo. Kým v roku 2014 bola Bratislava na 4. pozícii, teraz klesla na 17. miesto.

Ilustračný obrázok k článku Vyhlásili najtransparentnejšie mestá na Slovensku. Ako dopadla Bratislava?
39
Galéria
Zdroj: Facebook

Magistrát stratil body napríklad preto, že zasadnutia mestských komisií či mestskej rady nie sú verejné a verejnosť nemôže vystúpiť na mestskom zastupiteľstve k ľubovoľnému bodu predtým, ako sa dá o ňom hlasovať, a to bez predchádzajúceho schvaľovania poslancami.

V ktorých oblastiach nebodovali

Mestu taktiež napríklad chýbali na webovej stránke zverejnené informácie o výsledku verejných obchodných súťaží na predaj a prenájom majetku mimo rokovacích materiálov pre mestských poslancov. Magistrát nebodoval ani pri kvalite zverejňovania faktúr a objednávok na internete. Na webe nemal zverejnené majetkové priznania primátora či mestských poslancov.

Najmenej percent získalo mesto v oblastiach predaja a prenájmu majetku (37), bytov a sociálnych zariadení (40), etiky a konfliktov záujmov (44) či v účasti verejnosti na rozhodovaní (45). Najviac, naopak, v oblasti územného plánovania (100), prístupu k informáciám (94), dotácií a grantov (79) či verejného obstarávania a zabezpečovania služieb (72).

Nové Mesto na 4. mieste

„Sme radi, že v kľúčových oblastiach sme obstáli výborne. Napríklad z pohľadu prístupu k informáciám, územného plánovania či verejného obstarávania a zabezpečovania služieb. Naše rezervy budeme riešiť aj v súvislosti so spustením nového webového sídla hlavného mesta. Zverejnený rebríček je pre nás veľkou motiváciou pre ďalšiu prácu v oblasti zvyšovania transparentnosti mesta,“ povedala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Pred magistrátom sa v aktuálnom rebríčku otvorenosti samospráv umiestnili tri bratislavské mestské časti. Na štvrtom mieste je Nové Mesto so 75 percentami, na siedmom Petržalka so 71 percentami a na 11. mieste Staré Mesto so 67 percentami.

Ilustračný obrázok

Bratislava na Instagrame
39
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM