Rôzne

Vyhlásenie Národného parku Podunajsko by malo byť prioritou

Vyhlásenie národného parku Podunajsko by malo byť podľa aktivistov jednou z hlavných priorít envirorezortu.

Ilustračný obrázok k článku Vyhlásenie Národného parku Podunajsko by malo byť prioritou
7
Galéria
Zdroj: TASR

Iniciátori vyhlásenia desiateho národného parku rokovali na ministerstve životného prostredia. Výsledok však podľa šéfa Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslava Draguna bol „nemastný a neslaný“.

Neformálne stretnutie

„Mal som pocit, minimálne zo strany ministerstva, že to brali ako zdvorilostné stretnutie,“ povedal Dragun. Šéf Štátnej ochrany prírody Milan Boroš podľa jeho slov deklaroval, že táto otázka je jednou z ich hlavných priorít. „Nechajme sa prekvapiť,“ poznamenal Dragun s tým, že na bližšej spolupráci či termínoch sa nedohodli.

Podľa ministerstva išlo o neformálne stretnutie. „Keďže išlo o jedno z mnohých stretnutí a ani medzi odborníkmi v ochranárskej obci nepanuje jednoznačný názor na riešenie, je predčasné dnešnú diskusiu komentovať. Za rezort možno povedať, že ministerstvo preferuje komplexný prístup k ochrane prírody na Slovensku a rado by túto tému vnímalo v odbornej rovine a v kontexte všetkých chránených území u nás,“ uviedol hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Ohrozené biotopy

Do národného parku Podunajsko by mali patriť lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj. Zámerom jeho vyhlásenia, ktoré žiadajú ochranári či viacerí vedci, je zachovanie posledných zvyškov kriticky ohrozených biotopov v lužných lesoch a zatraktívnenie územia pre ľudí. Ako poukázal Dragun, v rakúskom parku Donau-Auen (Dunajské luhy) tvoria tretinu turistov Slováci.

Vyhlásenie národného parku podporilo aj Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, poslanci príslušných miestnych zastupiteľstiev, mestského zastupiteľstva hlavného mesta i zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Tiež aj riaditelia podunajských národných parkov v okolitých štátoch.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa v koncoročnom rozhovore pre TASR vyjadril, že je za vyhlásenie národného parku Podunajsko. „Ale len vtedy som za, ak vieme, že to môže aj fungovať, má to reálne základy, máme na to peniaze a vieme, ktoré územie a ako chceme chrániť. Myslím si, že je pred nami ešte určitý proces,“ skonštatoval.

Dunajské luhy
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM