Maros Palesch Rôzne

Vyhlásenie Ministerstva životného prostredia k nehode lodí na Dunaji

BRATISLAVA. Pre ministerstvo životného prostredia je záhadou akým spôsobom sa mohlo spojiť oneskorené privolanie štátnych záchranárov k dnes havarovaným lodiam pri Šamoríne s ministerstvom životného prostredia.

Štátna plavebná správa, ktorá bola jediná oprávnená vyhodnotiť situáciu a vykonať potrebné záchranné opatrenia príp. privolať ostatné záchranné zložky nie je podriadenou organizáciou MŽP.

Spájať následné využitie zmluvnej záchrannej služby environrezortu s oneskorením privolaním hasičského a záchranného zboru je nepochopiteľné najmä preto, že potrebnú techniku na prečerpávanie nafty z lode aj tak nemali k dispozícii. Práve na to bolo potrebné využitie záchranárov z Komplexnej centrálnej záchrannej služby z neďalekého Gabčíkova, ktorí dokázali do hodiny od oznámenia havárie už prečerpávať naftu. Práve KCZS bola na tieto účely vybavená zo štátneho rozpočtu a ministerstvo ŽP ju využíva pri takýchto haváriách.

MŽP situáciu od začiatku sledovalo, minister József Nagy skoro ráno navštívil miesto nehody a následne poveril svojich spolupracovníkov zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) a Vodohospodárskej výstavby, aby boli k dispozícii pri záchranných prácach.

Pohonné látky v spolupráci s KCZS (cca. 15 000 litrov) z nákladnej lode dočerpali približne pred 2 hodinami; rovnako už z havarovaného plavidla odčerpali aj olej zmiešaný z vodou (cca. 10 000 ton), ktorý by mohol byť potenciálnym zdrojom znečistenia Dunaja. Olej previezli do vlastného prístavu závodu Dunaj.

Likvidácia oleja zmiešaného s vodou bola zabezpečená prostredníctvom kvalifikovanej firmy a pohonné látky sú uskladnené pod dohľadom colníkov. SVP po dohode s posádkou výletnej lode a cestovnou kanceláriou zabezpečil prevoz 160 cestujúcich do prístavu Kormorán v Šamoríne. O prevoz sa postaralo plavidlo SVP – Kriváň.

Zdroj: Ministerstvo životného prostredia SR, Beatrice Hudáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM