Maros Palesch Rôzne

Vyčistime si Slovensko

Ministerstvo už registruje desiatky záujemcov o akciu Vyčistime si Slovensko. Upracme si našu obec, vyčistime si svoj región od smetí a neporiadku.

Aj takýmto spôsobom vyzývajú obce a mestá z rôznych regiónov Slovenska ako aj školy a mimovládne inštitúcie občanov, aby priložili ruku k dielu a spoločnými silami prispeli k zelenšiemu a čistejšiemu životnému prostrediu. Ide najmä o upratovanie a čistenie verejných priestranstiev v okolí brehov potokov, parkov, ciest, odstraňovanie čiernych skládok odpadov, ale aj jednoduché čistenie pred školou či vlastným blokom. Tieto, ako aj mnohé ďalšie aktivity registruje ministerstvo životného prostredia od nadšencov v rámci tohtoročnej akcie Vyčistime si Slovensko. Registrácia účastníkov sa začala minulý týždeň a potrvá do 15. marca 2012.

Zapojenie sa do akcie environrezortu už svojou registráciou podporili aj obce z Považia, Kysúc, Liptova, Horehronia, Poiplia, Spiša, Zemplína, Záhoria či Podunajska.

Na Kysuciach v obci Klubina napríklad plánujú občania vyčistiť okolie rieky Bystrica a Klubinského potoka od odpadkov.

V obci Hanušovce nad Topľou sa do akcie zapoja aj deti z materskej školy. Spoločne s rodičmi a učiteľkami chcú vyzbierať opadané konáre zo stromov, zametať chodníky, zbierať odpadky v areáli škôlky i v blízkom okolí.

V obci Moravany nad Váhom sa rozhodli, že ju vyčistia od čiernych skládok. Na podujatí sa zúčastnia žiaci základnej školy, zamestnanci obce i členovia jednoty dôchodcov. Upratovať sa budú verejné priestranstvá – brehy potoka Striebornica až po brehy mŕtveho ramena rieky Váh. Cieľom akcie nebude len upratovanie, ale aj zvyšovanie povedomia o ochrane prírody, v nakladaní s odpadom na území obce. Výsledkom by mala byť nielen krajšia obec, ale aj väčšie povedomie jej obyvateľov v udržovaní čistoty v prostredí, v ktorom žijú.

** „Osobne ma veľmi teší tento prejavený záujem priložiť spoločne ruku k dielu a pomôcť životnému prostrediu vo svojom okolí. Zatiaľ to s registráciu vyzerá sľubne a verím, že aj tohtoročné podujatie sa bude tešiť podpore nadšencov všetkých vekových kategórií z rôznych kútov Slovenska,“** povedal minister životného prostredia József Nagy.

**Do akcie Vyčistime si Slovensko sa aktívne zapojí už najbližší utorok, 6.3.2012 od 14:30 h aj environminister, a to spoločným upratovaním areálu vysokoškolských internátov v Mlynskej doline. **

Ministerstvo životného prostredia aj v tomto roku podporí registrovaných účastníkov a poskytne pracovné pomôcky – symbolické množstvo plastových vriec a rukavíc, ktoré si bude môcť každá zapojená škola, organizácia či inštitúcia vyzdvihnúť na príslušnom Obvodnom úrade životného prostredia.

Zdroj: MŽP, Beatrice Hudáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM