Alexandra Húsková Rôzne

Vyberáte si vhodnú pôrodnicu? Sprievodca pôrodnicami vám môže pomôcť

Pri výbere pôrodnice si môžete pomôcť aj výsledkami prieskumu, ktorý už štvrtý rok pripravuje „Sprievodca pôrodnicami“ na portáli rodinka.sk. Od februára 2011, kedy projekt zahájil prvý ročník, sa doňho zapojilo približne 15 000 mamičiek.

Ilustračný obrázok k článku Vyberáte si vhodnú pôrodnicu? Sprievodca pôrodnicami vám môže pomôcť
Zdroj: Webnoviny.sk

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil. Snahou Sprievodcu pôrodnicami je poskytnúť mamičkám priestor, kde nájdu všetky informácie o slovenských pôrodniciach na jednom mieste.

Prvé miesto v rebríčku spokojnosti mamičiek obsadilo Sanatórium Koch v Bratislave, nasledované UN Martin a Nemocnicou v Krompachoch. Spokojnosť mamičiek s pôrodnicami v priemere oproti minulému ročníku mierne stúpla.

„Z prieskumu nám vyšla ako najvyššie hodnotená otázka „Prítomnosť sprevádzajúcej osoby.“ Pre mamy je stále veľmi významné, že môžu mať pri pôrode vedľa seba niekoho blízkeho. Naštastie sa to za posledné roky už stáva zlatým štandardom.“ uviedla pre Bratislava24.sk, Eva Pavlíková, šéfredaktorka portálu rodinka.sk.

Mamičky tiež vysoko ohodnotili odbornosť zdravotného personálu (86,31% zo 100%), aj keď pri porovnaní rokov 2011 – 2014 je zjavné, že celková dôvera v zdravotníkov klesá (rozdiel –2,69%). Eva Pavlíková : „Na toto sa dá však tiež pozerať optimisticky. Môže to znamenať aj to, že ženy sú už viac edukované, zorientované a majú väčšie nároky ako pred pár rokmi, kedy bolo bežné byť len nekomentujúcim odovzdaným pacientom."

Počas štyroch ročníkov existencie Sprievodcu pôrodnicami postupne došlo k prestavbám pôrodníc, zlepšuje sa aj prístup personálu – rešpektujú viac, čo by si matky priali a podporujú ich počas pôrodu samotného.

V pôrodniciach začínajú viac zohľadňovať potreby rodiacich žien, medzi iným aj byť s bábätkom v neprerušovanom kontakte po pôrode. „Čo je stále pod paľbou kritiky, je nedostatočný priestor na bonding. Toto cudzie slovo, hovorí o tom, že mamička by mala tráviť so svojim bábätkom prvé chvíle, ideálne prvé dve hodiny po pôrode. Toto sa podarí dosiahnuť k spokojnosti zhruba polovici mamičiek.“ Dopĺňa Eva Pavlíková.

Poradie pôrodníc v Bratislave :

Poradie Pôrodnica Percentá Počet hlasov

  1. Sanatórium Koch 92% 87
  2. UN Bratislava Kramáre 82,35% 154
  3. UN Bratislava Ružinov 79,63% 133
  4. UN Bratislava Antolská 73,24% 217

Zdroj:www.sprievodca-porodnicami.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM