Alexandra Húsková Rôzne

Všimli ste si vyrúbané stromy v Pečnianskom lesíku?

Pri výjazde z Mostu Lafranconi smerom na Einsteinovu ulicu ubúda stromov. Vyrúbaná plocha je takmer popri celej pravej strane cesty. Viacerí ste sa nás už pýtali, z akého dôvodu stromy tak masívne vyrubujú a či sa tam neplánuje nová výstavba.

Ilustračný obrázok k článku Všimli ste si vyrúbané stromy v Pečnianskom lesíku?
Zdroj: Dnes24.sk

Pozemok Pečnianskeho lesa má v správe štátny podnik LESY SR.

Výrub v Pečnianskom lese je plánovaná obnovná ťažba realizovaná v súlade s platným desaťročným Plánom starostlivosti o les,“ uviedol pre Bratislava24.sk Vlastimil Rezek, hovorca LESY SR.

Prvá polovica porastu bola vyrúbaná pred siedmimi rokmi a na týchto miestach už rastie nový vysadený les.

Rástol tu topoľ šľachtený, ktorého rubná doba je od 30 do 50 rokov. Ponechanie takýchto šľachtených drevín by v priebehu piatich až desiatich rokov viedlo k postupnému a prirodzenému odumieraniu, ktoré by bolo sprevádzané nepredvídavým padaním stromov alebo konárov.

Následne by hrozil vznik nežiaducich požiarov a šírenie inváznych druhov rastlín.

„O začiatku prác bola vopred informovaná ŠOP aj miestny úrad v Petržalke,“ vyjadril sa Rezek.

V súčasnosti zostali na väčšine vyrúbanej plochy iba zvyšky po ťažbe – energetické drevo, ktoré pracovníci OZ Smolenice vyvezú a plochu nachystajú na novú výsadbu.

„Ťažba sa už skončila a z porastu bolo odvezených cca 1300 m3 topoľového dreva. Časť porastu bude vysadená ešte na jeseň, ostatná plocha po ťažbe bude zalesnená na jar budúceho roku,“ informoval Vlastimil Rezek z LESY SR.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM