Nina Táborská Samospráva

Všetci sú (ne)zodpovední: Viete, kto má v zime čistiť cesty a chodníky od snehu a poľadovice?

Bratislava sa v posledných dňoch zahalila do snehu, na cestách vznikli prvé problémy. Mestská hromadná doprava mešká aj počas dnešného dňa, o cesty sa však postarali posypové autá, ktoré sú v teréne od soboty. Problémy ale nevznikajú len na cestách, ale i na chodníkoch. Len včera sa zranilo 50 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Všetci sú (ne)zodpovední: Viete, kto má v zime čistiť cesty a chodníky od snehu a poľadovice?
Zdroj: TASR

Kto spravuje chodníky?

Každé mesto alebo konkrétna mestská časť stanovuje vo svojich všeobecných záväzných nariadeniach, kto nesie zodpovednosť za to, aby bol chodník v čase sneženia bezproblémovo prechodný. „Bola tendencia upraviť to v zákone, nakoniec sa ale nič také nekonalo,“ povedala hovorkyňa ZMOS Marta Bujňáková.

„Každý jeden človek je zodpovedný za to, aby boli chodníky a cesty v zime upravené. Dohliadať by na to mal starosta, mestská časť, vo veľkých mestách, ako je Bratislava, aj mestská polícia, ktorá má oprávnenie za nesplnenie si takejto povinnosti uložiť dokonca pokutu,“ dodala Bujňáková.

Koho sankcionovať, ak sa pošmyknete na ľade?

Podľa Bujňákovej kedysi ľudia upravovali chodníky v zime z dobrej vôle, prípadne sa na to podujali nezamestnaní ľudia, brigádnici, avšak zadarmo. „Mesto alebo jednotlivé mestské časti, na to väčšinou nemajú peniaze a občianska angažovanosť tu veľmi chýba,“ uviedla hovorkyňa ZMOS a dodala, že v prípade, ak sa niekto na neupravenom zľadovatelom chodníku pošmykne, zodpovedný je vlastník pozemku. „Ten môže byť následne za nesplnenie si tejto povinnosti sankcionovaný,“ povedala Bujňáková.

V takomto prípade sa obyvatelia môžu obrátiť na políciu, ktorá stav chodníkov v zime kontroluje. Každý pozemok je v niekoho vlastníctve a je teda istým spôsobom spravovaný. Kto, sa dá zistiť prostredníctvom toho, kto platí za daný pozemok daň z nehnuteľnosti.

Konať však treba okamžite, najlepšie je, ak sa v okolí nachádzajú aj svedkovia nehody a rovnako dôležitý je lekársky posudok a policajné hlásenie.

V prípade, že je niektorý chodník neupravený, môžete sa obrátiť buď na mestskú políciu, alebo na miestny úrad konkrétnej mestskej časti.

Kto sa stará o cesty?

Bratislavská samospráva monitoruje stav počasia po celý deň a reaguje na vzniknuté situácie súvisiace so zjazdnosťou komunikácií a verejných priestranstiev okamžite.

Dnes boli v súvislosti s neutíchajúcim snežením cesty posypané už dvakrát. V teréne je od soboty večera celkom 54 posypových vozidiel a 89 pracovníkov.

Dopravný podnik Bratislava v spolupráci s Oddelením správy komunikácií Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava monitoruje stav vozoviek nepretržite.

Koľajové trate a výhybky zamestnanci Dopravného podniku čistia nepretržite tak, aby boli trate aj v prípade nasneženia prejazdné.

Prečítajte si tiež: Cestujúci pripravte sa: MHD v niektorých mestských častiach môže meškať aj 30 minút

Prečítajte si tiež: V Bratislave sa dnes poriadne šmýkalo. Vážnejšie sa zranilo viac ako 50 ľudí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM