Maros Palesch Kultúra

Vráti sa Mária Terézia do Bratislavy?

Bratislavský okrášľovací spolok ukončil petičnú akciu za návrat súsošia Márie Terézie do Bratislavy, ktorá prebiehala pri vystavenom tretinovom modeli sochy na Vajanského nábreží od 3. septembra.

V priebehu tohto času získali viac ako 5000 podpisov prevažne od Bratislavčanov, ale aj ľudí s trvalou adresou mimo nášho mesta. Okrem toho robili anketu v snahe zistiť do akej miery občania projekt podporujú a tiež dali možnosť sa vyjadriť aj tým, ktorí sú proti projektu.

Anketa dopadla nasledovne:

Za variant BOS, teda za osadenie kópie Fadruszovho súsošia Márie Terézie na pôvodné miesto a tomu predchádzajúce dôstojné premiestnenie súsošia Štúrovcov na Námestie Slobody hlasovalo 3540 ľudí.

Za osadenie kópie súsošia Márie Terézie na iné miesto, resp. jeho modifikáciu a ponechanie Štúrovcov na svojom mieste hlasovalo 516 a proti osadeniu vôbec bolo 189 ľudí.

Anketa nebola anonymná, akceptovali sa len podpísané anketové lístky. Je ukončená, no petícia bude ale pokračovať v elektronickej podobe. Miestnu časť Staré mesto zároveň požiadali o predĺženie možnosti vystaviť model sochy Márie Terézie do konca apríla 2012. Dovtedy chcú zástupcovia BOS ďalej komunikovať s predstaviteľmi mesta o projekte, ktorý má podľa týchto výsledkov jasnú podporu Bratislavčanov.

Zdroj + foto: Bratislavský okrášľovací spolok, Maroš Mačuha

POMNIK MT
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM