Jakub Haršany Rôzne

Vraky áut, ktoré zaberajú parkovacie miesta, odstraňujú aj v Karlovke

Zaparkovať v Bratislave je všeobecne známy problém. Nie je však nič horšie, keď na parkovacom mieste stojí vrak auta. Tieto situácie rieši aj mestská časť Karlova Ves. Pomôcť môžete aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Vraky áut, ktoré zaberajú parkovacie miesta, odstraňujú aj v Karlovke
Zdroj: internet

Dlhodobo odstavené vozidlá, o ktoré nikto nejaví záujem a len zaberajú miesto, sú problémom asi v každej časti Bratislavy. Nielenže špatia okolitý priestor a pôsobia nepriaznivo na životné prostredie, predovšetkým zaberajú miesta na parkovanie.

Karlova Ves rieši tieto situácie na celom území mestskej časti podľa aktuálnej potreby. „Nepoužívané autá a vraky odstraňujeme na základe vlastného monitoringu i na základe podnetov od občanov,“ informovala nás Zuzana Čavajdová z miestneho úradu.

Dva typy prípadov

Mestská časť rieši dva typy prípadov. Tým prvým a jednoduchším sú vraky, ktoré nemajú poznávaciu značku. „Po osobnej obhliadke zamestnanec miestneho úradu na auto nalepí výzvu, aby majiteľ zabezpečil odtiahnutie vozidla do 60 dní. Ak to neurobí, vozidlo je odtiahnuté zmluvnou firmou mestskej časti,“ vysvetľuje Čavajdová.

Pri vozidlách s poznávacou značkou sa najprv posiela výzva majiteľovi. „Po osobnej obhliadke zamestnanec úradu požiada Krajské riaditeľstvo Policajného zboru o lustráciu majiteľa a na základe nej sa majiteľovi zašle výzva na odstránenie vozidla z daného miesta v lehote do 30 dní,“ opisuje postup Čavajdová.

Zároveň sa skontroluje, či má auto platnú emisnú a technickú kontrolu. V prípade neplatnej podá miestny úrad podnet na okresný úrad, ktorý môže rozhodnúť o vyradení vozidla z prevádzky. Následne môže byť odtiahnuté zmluvnou firmou. Tento proces je však podľa miestneho úradu zdĺhavý.

Odstraňujú čoraz viac vrakov

Minulý rok odtiahli v Karlovej Vsi spolu desať áut bez EČV. „Za sedem mesiacov tohto roka sa nám už podarilo odstrániť deväť vrakov. Majitelia áut na základe výzvy Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Karlova Ves odstránili v tomto roku približne 20 áut,“ hovoria štatistiky miestneho úradu.

Pomôcť s odstránením vrakov môžu aj samotní obyvatelia. Ako uvádza miestny úrad, ak občania vedia o dlhodobo stojacom vozidle, môžu upozorniť buď e-mailom na adrese halina.trubinyiova@karlovaves.sk, telefonicky na čísle 02/602 59 215, alebo osobne v sídle miestneho úradu v Karlovej Vsi.

Čítajte aj: Nová cyklotrasa z Jelačičovej po Metodovu dostáva reálne kontúry

Ilustračný obrázok

Odstavené autá
3
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM