Alexandra Húsková Samospráva

Vrakuňa vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je chemická skládka

Starosta a poslanci Vrakune vstupujú do štrajkovej pohotovosti. Dôvodom je vládou dlhodobo neriešený a stále odkladaný problém masívnej a mimoriadnej nebezpečnej starej chemickej skládky bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova v katastri Mestskej časti Bratislava-Vrakuňa.

Ilustračný obrázok k článku Vrakuňa vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je chemická skládka
Zdroj: TASR

Starosta Vrakune Martin Kuruc inicioval už viaceré kroky. Obrátil sa na ministerstvo životného prostredia so žiadosťou o analýzu stavu podzemných vôd. O riešenie problému požiadal predsedu vlády, primátora Bratislavy aj riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), uviedla Henrieta Dvorská z MÚ MČ Vrakuňa.

V stanovisku BVS sa okrem iného uvádza, že nepovažuje za zmysluplné a efektívne realizovať vlastnú analýzu stavu podzemných vôd v katastrálnom území Vrakuňa, nakoľko nemajú potrebné vybavenie.

V prípade potvrdenej environmentálnej záťaže bude záverečná správa z hydrogeologického prieskumu spracovaná spoločnosťou Dekonta Slovensko, s.r.o., na základe objednávky Ministerstva životného prostredia SR. Termín ukončenia záverečnej správy Ministerstva životného prostredia SR k predmetnej veci je stanovený na 24. 7. 2015.

„My, starosta a poslanci Mestskej časti Bratislava-Vrakuňa, uvedomujúc si nezvratné dôsledky na zdraví občanov a životnom prostredí, pre Vládu SR neustále odkladanou a dlhodobo neriešenou masívnou a mimoriadne nebezpečnou haváriou starej chemickej skládky CHZJD v katastri Mestskej časti Bratislava-Vrakuňa, vstupujeme dnešným dňom do časovo neobmedzenej ŠTRAJKOVEJ POHOTOVOSTI,“ uvádza sa v uznesení, ktoré prijalo Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Vrakuňa dňa 28.04.2015 na svojom zasadnutí.

„Ide o celomestský problém, ak nie dokonca aj celoslovenský,“ uviedol starosta Vrakune Martin Kuruc. „Je preto potrebné zmobilizovať všetky inštitúcie a subjekty a nájsť riešenie a nie ho neustále odkladať. Takto sa to deje už trinásť rokov. Preto bijeme na poplach. Pokiaľ sa situácia nezmení, sme pripravení vstúpiť do ostrého štrajku aj do organizovania protestných akcií,“ dodáva Kuruc.

Prečítajte si aj: Starosta Vrakune zvažuje ostrý štrajk! Dôvodom je bývalá skládka Chemických závodov Juraja Dimitrova

Mestská časť Vrakuňa je pripravená využiť všetky dostupné grantové schémy napríklad z fondov Európskej únie na likvidáciu toxickej skládky. Rovnako prebieha informačnú kampaň najmä pre obyvateľov Vrakune. Mestská časť pravidelne informuje o riziku ekologickej havárie.

„V tejto súvislosti chceme pripomenúť, že mestská časť Bratislava-Vrakuňa v roku 2002 vydala zákaz používať domové studne na polievanie zeleniny a ovocných stromov. Tento zákaz platí dodnes,“ upozorňuje Kuruc.

Prečítajte si aj: Petíciu proti skládke vo Vrakuni podpísalo už viac ako 2500 ľudí

Viac o možných riešeniach a zapojení aktivistov sa dozviete tu: Aktivisti plánujú kvôli chemickej skládke vo Vrakuni vytvoriť diskusné fórum

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM