Nina Táborská Samospráva

Vrakuňa s rozšírením cintorína na úkor zlej časti lesoparku súhlasí

Cintorín Vrakuňa v Bratislave by sa mohol rozšíriť na úkor vedľajšieho lesoparku, ale len v jeho zanedbanej a nevyužívanej časti. O takomto návrhu v súčasnosti rokuje bratislavský magistrát s mestskou časťou Vrakuňa, ktorá sa zámeru nebráni.

Ilustračný obrázok k článku Vrakuňa s rozšírením cintorína na úkor zlej časti lesoparku súhlasí
Zdroj: TASR

„Ako krátkodobé riešenie určite nebudeme mať s tým problém, keď to nezasiahne do lesoparku, ktorý je určený na voľnočasové aktivity,“ povedal starosta Vrakune Martin Kuruc.

Vrakunská samospráva pritom v máji nesúhlasila s predloženým návrhom, aby bol cintorín rozšírený na úkor lesoparku. Argumentovala tým, že lesopark vo Vrakuni slúži ako oddychová i zelená zóna na relax obyvateľov a jeho zmenšenie je neprípustné. V minulosti boli proti aj niektorí Vrakunčania, ktorí spísali petíciu.

Podľa Kuruca ale odvtedy nastal výrazný posun. „V minulosti chcelo hlavné mesto rozširovať cintorín na úkor voľnočasovej plochy lesoparku. Teraz mesto chce rozšíriť cintorín, ale len v tej časti lesoparku, ktorá je navezená odpadom, zarastená burinou a trávia tam čas bezdomovci a narkomani,“ vysvetlil starosta. Ako podotkol, táto časť lesoparku nie je veľká.

Nové hrobové miesta

Takýto zámer rozšírenia cintorína Vrakuňa schválili bratislavskí mestskí poslanci na septembrovom rokovaní. V materiáli, ktorý predložil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, bol uvedený návrh rozšírenia cintorína Vrakuňa o plochu 11.418 štvorcových metrov (m2). V prvej etape by rozšírením cintorína mohlo vzniknúť 1631 nových hrobových miest.

„Čo sa týka počtu hrobových miest, je o tom, vzhľadom na prebiehajúce rokovania, predčasné hovoriť,“ povedala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Pri výpočte plochy pre nový cintorín sa podľa jej slov vychádza z toho, že na jedno hrobové miesto treba počítať so siedmimi štvorcovými metrami pozemku. Ročne pritom Bratislava potrebuje asi 500 nových hrobových miest.

Ešte nie je rozhodnuté

O tom, či sa cintorín Vrakuňa naozaj rozšíri na úkor zanedbanej časti lesoparku, nie je ešte rozhodnuté. Podľa Skokanovej sa touto otázkou budú zaoberať tento mesiac bratislavskí poslanci na mestskom zastupiteľstve. „Rokovania stále prebiehajú. Aj vo štvrtok (5.11.) sa o tomto zámere hovorilo na mestskej rade,“ podotkla hovorkyňa.

Potreba vybudovania nového cintorína alebo rozšírenia tých existujúcich vznikla z dôvodu nedostatku hrobových miest v Bratislave. Hlavné mesto konštatuje, že na jeho území je ešte kam pochovávať na najbližšie štyri roky.

Prečítajte si tiež: Cintorín opäť navrhli rozšíriť na úkor lesoparku, Vrakuňa protestuje

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM