Správy

Vrakuňa navrhuje systémovo riešiť starostlivosť o zeleň v meste

Bratislavská mestská časť Vrakuňa sa rozhodla označiť pozemky na svojom území, aby bolo jasné, kto sa má starať o príslušnú lokalitu. Reaguje tak na sťažnosti obyvateľov, ktorí upozorňujú na neudržiavanú zeleň.

Ilustračný obrázok k článku Vrakuňa navrhuje systémovo riešiť starostlivosť o zeleň v meste
Zdroj: Dnes24.sk

Sťažnosti, s ktorými sa občania na mestskú časť obracajú, sa však týkajú aj pozemkov, ktoré mestská časť nevlastní a ani nemá v správe.

„Mestská časť sa o takéto pozemky starať nemôže,“ pripomenul starosta mestskej časti Martin Kuruc. Priznal však zároveň, že chápe hnev občanov, ktorí často vidia, že na jednom mieste je tráva pokosená a vedľa nie.

Vo Vrakuni preto v najbližších dňoch pribudnú na verejných priestranstvách dva druhy tabuliek – „O túto plochu sa stará mestská časť Vrakuňa“ alebo „O túto plochu sa stará Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy“ s uvedením e-mailovej adresy a telefónneho čísla.

Starosta Vrakune zároveň navrhuje problém starostlivosti riešiť systémovo. Prvou možnosťou je zveriť celú starostlivosť o verejnú zeleň do kompetencie mestskej časti a vyčleniť na to zodpovedajúce prostriedky z rozpočtu mesta. Druhou, kompromisnou možnosťou je spojiť plochy do logických celkov.

„Kým sa nezmení súčasná logika deľby kompetencií, neostáva nám nič iné, ako oprávnene nahnevaným občanom trpezlivo odpisovať, aby sa so svojou sťažnosťou obrátili na magistrát,“ uzavrel Kuruc.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM