Alexandra Húsková Správy

Vrakuňa by sa toxickej skládky mohla zbaviť už na jeseň. Zlikviduje ju štát

Likvidácia toxickej skládky bývalých závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni by sa mala začať tento rok. Mestskej časti Vrakuňa už bol doručený list o ukončení konania o určovaní povinnej osoby. Likvidovať environmentálnu záťaž bude štát.

Ilustračný obrázok k článku Vrakuňa by sa toxickej skládky mohla zbaviť už na jeseň. Zlikviduje ju štát
Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti prebieha príprava projektovej dokumentácie na realizáciu sanácie a matematický model prúdenia podzemných vôd.

Vo Vrakuni sa uskutočnil odborný okrúhly stôl venovaný toxickej skládke bývalých závodov Juraja Dimitrova. Hlavnými témami bolo financovanie, technické riešenie a harmonogram realizácie likvidácie nebezpečnej skládky.

„V minulom roku sme spustili sériu krokov, vďaka ktorým sa z dlhodobo neriešeného problému stala priorita,“ uviedol starosta Vrakune Martin Kuruc.

Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v januári tohto roku už ukončil určovanie povinnej osoby a skládku bude likvidovať štát.

Prečítajte si aj: Spôsob sanácie toxickej skládky vo Vrakuni je už známy.

Skládka vo Vrakuni patrí medzi celoslovenské priority

„Na rokovaní vlády dňa 13.1. boli schválené financie na likvidáciu environmentálnych záťaží vo výške 210 miliónov eur na obdobie 2016–2021,“ informoval na okrúhlom stole štátny tajomník Vojtech Ferencz. „Likvidácia skládky vo Vrakuni patrí medzi celoslovenské priority. Náklady na kapsulovité riešenie odhadujeme na úrovni 20 až 24 miliónov eur.“

Podľa štátneho tajomníka už vo februári by mal byť na rokovanie vlády predložený materiál, ktorý určí povinnú osobu likvidácie skládky a tou bude štát. „Začali sme v predstihu pripravovať projektovú dokumentáciu aj obstarávať matematický model prúdenia podzemných vôd,“ povedal Ferencz.

Začiatok samotných prác odhadol štátny tajomník na jeseň tohto roku.

„V priebehu marca budeme mať hotový matematický model prúdenia podzemných vôd,“ uviedla na diskusii generálna riaditeľka sekcie geológie a prírodných zdrojov ministerstva životného prostredia Vlasta Jánová. Na základe tohto modelu sa zistí, ako budú prúdiť podzemné vody po realizácii sanácie skládky.

„V projektovej dokumentácii sú navrhnuté viaceré metódy samotnej sanácie a budeme sa rozhodovať, aký typ hydraulickej bariéry zvolíme, aby kontaminované látky nepresakovali do podzemných vôd.“ Jedna z možností je vybudovanie betónovej steny.

Dočasná stavebná uzávera

Ministerstvo životného žiada kvôli sanácii skládky dočasnú stavebnú uzáveru. Ministerstvo aj mestská časť Vrakuňa už dlhšiu dobu diskutujú s obyvateľmi dotknutej oblasti, aby boli dostatočne o projekte sanácie informovaní.

„Chcem pripomenúť, že mestská časť Bratislava-Vrakuňa v roku 2002 vydala zákaz používať domové studne na polievanie zeleniny a ovocných stromov. Tento zákaz platí dodnes,“ upozorňuje starosta Vrakune Martin Kuruc. Zákaz sa týka aj pestovanie zeleniny či ovocia.

Taktiež sa pri polievaní kontaminovanou vodou z lokálnej studne do ovzdušia uvoľňujú prchavé látky, ktoré sú nebezpečné pre zdravie. Starosta Kuruc zároveň uviedol, že vzhľadom na rizikovú oblasť počas svojho pôsobenia od roku 2014 nevydal v danej lokalite ani jedno stavebné povolenie.

O sanácii skládky prebehne odborná diskusia

Mestská časť Vrakuňa je podľa Kuruca pripravená zverejniť všetky podklady k realizácii sanácie toxickej skládky a to matematický model prúdenia podzemných vôd aj samotnú projektovú dokumentáciu. Následne o nej na úrovni mestskej časti ešte prebehne odborná diskusia.

Minuloročný odborný geologický prieskum skládky zistil vyššiu koncentráciu chemických látok ako sú pesticídy, herbicídy či benzény alebo arzén. Zo záverečnej správy vyplýva, že skládka skrýva veľké množstvo kontaminantov.

Chemická skládka bývalých závodov Juraja Dimitrova sa nachádza na rozhraní mestských častí Bratislava-Ružinov a Vrakuňa na ploche cca 4,65 hektára. Počas skládkovania v období rokov 1966–1980 tu bolo uložených viac ako 90-tisíc m3 odpadu bez vybudovania nepriepustných tesniacich prvkov.

Po sprevádzkovaní vodného diela Gabčíkovo v roku 1992 začala hladina podzemnej vody stúpať, čo spôsobilo, že v roku 1996 dosiahla nielen zónu kontaminovaných hornín, ale aj samotný chemický odpad.

Prečítajte si aj: Na mieste toxickej skládky vzniká oddychová zóna. Priestor v Kamennom srdci by mohol byť využívaný na koncerty pod holým nebom

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM