Aktualizované ts Rôzne

Vrahovia zelene zbavujú ulice Bratislavy života

V Bratislave máme tak veľa zelene, že si pokojne môžeme dovoliť stavať na miestach, kde stoja krásne stromy. Ako? Jednoducho. Stromy vyrúbeme.

Ilustračný obrázok k článku Vrahovia zelene zbavujú ulice Bratislavy života
Zdroj: Facebook

Spoločnosť Millennium Financial Services, a. s. plánuje na pozemkoch bývalého Hydrostavu v Novom Meste postaviť až 5 bytoviek s takmer 200 parkovacími miestami.

Päť obrov vs. 150 stromov

Päť samostatne stojacich bytových domov so 195 parkovacími miestami vytlačí až 150 zdravých stromov. Mestská časť Nové Mesto oznámila začatie správneho konania vo veci vydania súhlasu na výrub 150 stromov na pozemku, kde majú vyrásť luxusné byty. Toto všetko je možné vďaka územnému plánu hlavného mesta z roku 2007.

„Uvidíme, či sa s tým dá ešte niečo urobiť, minimálne však v tom správnom konaní o výrube využijeme všetky možnosti ako to blokovať,“ uviedol na sociálnej sieti poslanec miestneho zastupiteľstva mestskej časti Nové Mesto Martin Vlačiky.

Nech je vidieť reklamu

Novostavby ale nie sú jediné, ktoré vytláčajú zeleň. V Bratislave sa zabíjajú stromy aj pre reklamu. Všetci predsa šalieme za obsahom desiatok nelegálnych bilbordov. V Petržalke pri zjazde na Einsteinovu ulicu niekto spílil vrcholce ihličnatých stromov, čím sa zopakoval scenár zo začiatku tohto roka. Kto vie, možno aj preto, aby ste mali cestou do nákupného centra lepší výhľad na reklamu.

„Takýto hanebný čin jednoznačne odsudzujem. Do zelene v meste totiž investujeme nielen veľa finančných prostriedkov, ale aj úsilia a energie na to, aby sme ju chránili, obnovovali a rozširovali, a preto nič podobné jednoducho tolerovať nebudem," vyjadril sa primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Bratislavská samospráva zvažuje podať trestné oznámenie.

Finančná odmena

Slovenská sporiteľňa odmietla obvinenia verejnosti zo spílenia stromov. Dokonca za informácie o vinníkovi ponúka finančnú odmenu. „Záleží nám na tom, aby sa našiel vinník, ktorý bezohľadne spílil borovice pred obytnými domami v Bratislave. Preto sme sa rozhodli, že vyplatíme odmenu 1 000 eur tomu, kto poskytne polícii, prípadne príslušnému okresnému úradu Bratislava, informácie, ktoré povedú k vyšetreniu prípadu a odhaleniu vinníka,“ uvádza Slovenská sporiteľňa na svojej webovej stránke.

Živý je mŕtvy

Inak tomu nebolo ani na bratislavskom Suchom mýte pri Prezidentskom paláci, kde nedávno „dobráci“ z JCDecaux zabili krásny živý plot, ktorý okrem estetickej funkcie plnil aj funkciu hlukoizolačnú, termoregulačnú a environmentálnu. A prečo? Aby bolo vidieť reklamu.

Bratislavčania „ďakujú“.

Čítajte aj: Ďalšia zelená plocha ustúpi výstavbe. V Petržalke vyrastie nový obchodný dom

Vrahovia zelene
4
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM