Ľuba Lesná Samospráva

Voľby sa môžu konať: Skúšky na spracovanie dát boli úspešné

V poradí druhú skúšku spracovania výsledkov hlasovania v novembrových voľbách do orgánov samosprávy obcí zrealizoval podľa schváleného projektu Štatistický úrad SR (ŠÚ SR). Skúška podľa informácií, ktoré poskytol hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík, prebehla úspešne.

Ilustračný obrázok k článku Voľby sa môžu konať: Skúšky na spracovanie dát boli úspešné
Zdroj: TASR

Na skúške sa aktívne zúčastnilo 553 zamestnancov krajských pracovísk a ústredia ŠÚ SR pri nasadení 258 počítačov. Podľa slov hovorcu bola zrealizovaná úspešne a v súlade so stanoveným harmonogramom.

Na rozdiel od prvej skúšky, ktorá sa uskutočnila 17. októbra, bola podľa neho táto užšie zameraná na spracovanie výsledkov hlasovania v mestách a mestských častiach, kde ŠÚ SR vytvára odborné sumarizačné útvary mestských volebných komisií (MVK).

„Cieľom skúšky bolo aj komplexné preverenie pracovných postupov a pripravenosti sumarizačných útvarov,“ povedal Jánošík.

Ďalej vysvetlil, že je naplánovaná ešte jedna skúška spracovania výsledkov hlasovania, ktorá sa uskutoční v novembri.

Na spracovanie výsledkov volieb do orgánov samosprávy obcí sa použije Integrovaný volebný informačný systém (IVIS), ktorý bol úspešne aplikovaný pri spracovaní volieb do orgánov samosprávnych krajov, pri voľbe prezidenta SR a pri voľbách do Európskeho parlamentu.

IVIS je univerzálny pre všetky typy volieb a referend a poskytuje komplexné elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie výsledkov, ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM