Správy

Vodohospodári chcú proti nepovolenému pohybu áut na hrádzi bojovať kamerovým systémom

Na korune hrádze rieky Dunaj už nájdete tabule so zásadami pohybu cyklistov a chodcov na vodohospodárskych objektoch. Kvôli autám pribudnú aj kamery.

Ilustračný obrázok k článku Vodohospodári chcú proti nepovolenému pohybu áut na hrádzi bojovať kamerovým systémom
6
Galéria

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) umiestnil na korune hrádze rieky Dunaj zásady pohybu cyklistov a chodcov na vodohospodárskych objektoch.

Aj korčuliar je chodec

Do leta má tiež v pláne nainštalovať kamerový systém, opraviť a sfunkčniť všetky závory. Týmito opatreniami chce nastaviť na dunajských hrádzach jasné pravidlá a bojovať tak aj proti nepovolenému pohybu motorových vozidiel. Vodohospodári o tom informujú na sociálnej sieti.

Cyklistom a chodcom v zásadách zdôrazňujú, že primárnou funkciou hrádze a ďalších vodohospodárskych objektov je zabezpečenie ochrany územia pred povodňami. Pohyb po sprístupnených častiach týchto objektov je na vlastné riziko všetkých cyklistov i chodcov. Tí musia dbať o vlastnú bezpečnosť, ako aj o bezpečnosť iných.

„Pri cyklistoch a chodcoch platí pravidlo o pohybe po pravej strane, pričom za chodcov sa považujú aj ľudia pohybujúci sa na korčuliach či skejtborde,“ píše v pravidlách SVP. Zakazujú sa činnosti, ktorými by mohlo dôjsť k znečisťovaniu povrchových a podzemných vôd. Taktiež sa nesmie klásť oheň či poškodzovať objekty a zariadenia patriace k vodohospodárskym objektom.

Odpadky patria do koša

„Odpadky patria do koša, nie na zem ani do vody. Pozorovacie sondy a šachty slúžia pre účely monitoringu vodného diela. Ich poškodzovanie, upchatie odpadkami alebo odcudzenie ich častí je trestné,“ upozorňujú vodohospodári. Porušenie predpisov na úseku vodného hospodárstva a životného prostredia bude podľa nich riešené sankčným postihom.

SVP realizoval na dunajských hrádzach prvé opatrenia ešte na jeseň minulého roka. Betónovými zátarasami a sfunkčnením závory zamedzil autám prístup na hrádzu medzi Hamuliakovom a Bratislavou, zároveň sprísnil v spolupráci s políciou na hrádzach kontroly.

Kamerový systém

Vodohospodári tak reagovali na prípad, keď cyklistu na hrádzi medzi Bratislavou a Šamorínom obehol známy advokát na aute. Na otázku, či má na jazdu povolenie, cyklistovi vynadal. Na čoraz väčšie množstvo áut na dunajských hrádzach upozornili minulý rok otvoreným listom aj obyvatelia z Bratislavy, Hamuliakova, Kalinkova a Šamorína.

Vodohospodári chcú preto v najbližšom čase osadiť monitorovací systém medzi Šamorínom a Hamuliakovom i Čunovom a Petržalkou. Prostredníctvom kamier budú vidieť, či niekto na hrádzi porušil pravidlá, a zachytené priestupky ďalej posielať dotknutým orgánom na riešenie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM