Nina Táborská Rôzne

Vodná veža je "rodinným striebrom Bratislavy", o jej histórii však veľa nevieme + FOTO

Hlavné mesto Bratislava spoločne s Bratislavským dobrovoľníckym centrom zorganizovalo dnes čistenie priestorov Vodnej veže a jej okolia, ktorá sa nachádza na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu. Do akcie sa zapojilo viac ako 25 dobrovoľníkov. Okolie tak získalo novú upravenú tvár.

Ilustračný obrázok k článku Vodná veža je "rodinným striebrom Bratislavy", o jej histórii však veľa nevieme + FOTO
Zdroj: TASR

„Akciu sme zorganizovali nielen s cieľom vyčistiť tento hodnotný bratislavský priestor, ale tiež kvôli zvýšeniu povedomia o samotnej Vodnej veži,“ povedala viceprimátorka Bratislavy Iveta Plšeková.

Historická pamiatka, o ktorej ľudia veľa nevedia

Počas samotnej dobrovoľníckej brigády sa prítomní mohli zúčastniť aj komentovanej prehliadky Vodnej veže pod vedením skúseného odborníka a riaditeľa Mestského ústavu ochrany pamiatok Iva Štassela.

„Veľa ľudí o histórii Vodnej veže nevie a toto bola ideálna príležitosť na to, aby sme sa o nej dozvedeli viac. Vodná veža je totiž unikátna stredoveká pamiatka,“ povedal Ivo Štassel.

Veža sa nachádza na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu a takmer štyristo rokov plnila dôležitú strategicko-obrannú funkciu. Je súčasťou lokality Vydrica pod Bratislavským hradom.

Rovnako predstavuje jednu z najstarších a najhodnotnejších stavebných národných pamiatok Bratislavy, ktorá je vo vlastníctve mesta. Vďaka radikálnym prestavbám však Vodná veža postupne upadala do zabudnutia. Aj takto sa dobrovoľníci snažia vrátiť ju do povedomia ľudí.

Dnes sa v areáli veže strihali obrastené kríky, vytrhávali buriny, dobrovoľníci zametali a čistili vstupnú bránu. Podľa slov riaditeľa Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave Iva Štassela práve tu totižto môže vzniknúť v budúcnosti atraktívne múzeum venované Dunaju.

„Toto bude jediné miesto s reliktom nejakých historických štruktúr široko-ďaleko, pretože zástavba v Zuckermandli či plánovaná na Vydrici je úplne nová, ktorá nebude ničím pripomínať tú pôvodnú zástavbu,“ vysvetlil pre TASR. Podľa neho je areál Vodnej veže posledný pozostatok dávnej histórie, ktorý je veľmi vzácny, pretože poukazuje priamo na vznik mesta. „V týchto miestach bol práve brod cez Dunaj, kde vznikla zástavba a z nej neskôr slobodné kráľovské mesto,“ podotkol Štassel.

Veža ostane mestu

Ako ďalej tvrdí, bratislavská samospráva zásadne odmieta predaj Vodnej veže alebo jej prenájom. Túto národnú kultúrnu pamiatku plánuje do budúcnosti prezentovať vhodným spôsobom, tak aby sa z nej stalo zaujímavé miesto pre turistov. „Mesto tu chce spraviť atrakcie, ktoré pritiahnu ľudí. Počíta sa s koncertmi či historickými hrami. Taktiež tu má vzniknúť atraktívne múzeum,“ priblížil Štassel. Podľa Ernesta Husku z bratislavského magistrátu má byť múzeum venované Dunaju.

Zatiaľ je však všetko v rovine plánov, a to, či sa nakoniec z Vodnej veže stane atraktívne turistické miesto, bude záležať aj od finančných možností Bratislavy. Podľa riaditeľa MÚOP zatiaľ nevznikol žiaden projekt, realizuje sa len štúdia.

„Hlavné mesto nie je po finančnej stránke na tom ružovo, preto hľadá strategických partnerov, ktorí by s ním do tejto obnovy šli. Teraz prebieha fáza, keď sa konajú rokovania a zisťuje sa, kto by bol ochotný a za akých podmienok,“ skonštatoval riaditeľ.

Ako uviedla námestníčka primátora I. Plšeková, Vodná veža patrí k „rodinnému striebru“ Bratislavy, ktoré treba zveľadiť.

„Bola by som veľmi rada, keby sa mestské zastupiteľstvo na jeseň rozhodlo, že vypíšeme ideovú súťaž a ideme do tvorivej obnovy veže, jej zázemia, a to v prospech verejnosti,“ povedala námestníčka s tým, že Generálny investor Bratislavy má predsa skúsenosti s čerpaním financií z nórskych fondov.

Takýmto spôsobom by tak obnova Vodnej veže mohla byť aj financovaná.

Zdroj: Dnes24/TASR.

Vodná Veža je "rodinným striebrom Bratislavy", o jej histórii však veľa nevieme
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM