Alexandra Húsková Správy

Vodiči uberte plyn. Na miestach, ktoré ste si vybrali, vás namerajú!

Začal sa 24-hodinový rýchlostný maratón. Policajti budú kontrolovať dodržiavanie rýchlosti najmä na úsekoch, ktoré si vybrali sami obyvatelia.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči uberte plyn. Na miestach, ktoré ste si vybrali, vás namerajú!
Zdroj: TASR

Zapojenie širokej verejnosti do znižovania počtu dopravných nehôd prebieha na Slovensku už druhý rok pod názvom „Rýchlostný maratón 2016“.

Od 18. marca do 3. apríla 2016 mohol ktokoľvek navrhnúť úseky ciest pre Rýchlostný maratón na stránke Ministerstva vnútra SR. Slováci navrhli konkrétne úseky ciest, na ktorých z ich pohľadu dochádza k porušovaniu pravidiel cestnej premávky. „Viac ako 90 percent z prijatých podnetov sme využili,“ uviedol riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru, Ján Ignaták.

Projekt merania rýchlosti podľa tipov občanov začal v roku 2012 v Nemecku. V súčasnosti akcia prebieha dohromady v dvadsiatich štátoch Európskej únie.

„Ľudia nás často obviňujú z šikanovania a merania na nevhodných miestach,“ uviedol Ján Ignaták. Na výzvu zareagovalo 580 občanov, polícia teda dostala viac ako 700 podnetov. V Bratislave sa meria na 15 miestach.

Najviac podnetov prišlo z Bratislavského kraja, najmenej z Košického. Menej závažné priestupky vyriešia policajti počas konania dopravno-preventívnej akcie napomenutím. Závažnejšie priestupky však budú riešiť nekompromisne.

„V priebehu nasledujúcich 24 hodín je v bratislavských uliciach približne 160 hliadok, na celkom Slovensku je ich rozmiestnených viac ako 670,“ priblížil Ján Ignaták.

Po vyhodnotení všetkých návrhov polícia zostaví zoznam „Top navrhovaných úsekov“.

Navrhované úseky ciest budú operatívne využívané aj pri kontrole v dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky počas celého roka.

V prípade záujmu o nahlásenie podnetu na konkrétny úsek cesty sa záujemcovia môžu ozývať aj priebežne. „Na podnety občanov sa usilujeme reagovať a vychádzať v ústrety počas celého roka,“ dodal Ján Ignaták.

Čítajte viac: Chce niekto škodiť Bratislave? Mesto verí v bezproblémovú kolaudáciu Starého Mosta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM