Kultúra

Vodárenské múzeum láka na novú výstavu o ekologickej katastrofe v Podunajských Biskupiciach

Výstava približuje a vysvetľuje udalosti, ktoré sa odohrali na začiatku 70. rokov 20. storočia, kedy celá východná časť Bratislavy ostala bez pitnej vody.

Ilustračný obrázok k článku Vodárenské múzeum láka na novú výstavu o ekologickej katastrofe v Podunajských Biskupiciach
Zdroj: BVS

Vodárenské múzeum sprístupnilo verejnosti výstavu o „Ekologickej katastrofe na II. vodnom zdroji v Bratislave“.

Výstava približuje a vysvetľuje udalosti, ktoré sa odohrali na začiatku 70. rokov 20. Storočia, kedy celá východná časť Bratislavy ostala bez pitnej vody z vodovodu v dôsledku kontaminácie vodného zdroja v Podunajských Biskupiciach ropnými látkami unikajúcimi z rafinérie Slovnaft.

Jedným zo zámerov výstavy je poukázať na citlivosť ekosystému podzemných vôd Žitného ostrova a akými spôsobmi môže byť ovplyvňovaná kvalita pitnej vody.

Vodný zdroj v Podunajských Biskupiciach s výdatnosťou 1200l/s bol spustený do prevádzky v roku 1965 a dodával vodu do rýchlo sa rozrastajúcej východnej časti Bratislavy. Vodný zdroj bol postavený len 2,5 km od rafinérie Slovnaft.

Absencia stáleho monitoringu podzemných vôd, ako aj nedostatočné zabezpečenie rafinérie spôsobilo, že sa ropné látky dostali do podzemia a následným čerpaním vody z vodného zdroja sa toto znečistenie dostalo až k vodnému zdroju v Podunajských Biskupiciach.

V roku 1971 bolo znečistenie natoľko veľké, že bolo potrebné vodný zdroj odstaviť. Bratislava tak ostala 8 mesiacov bez pitnej vody z vodovodu a 160-tisíc obyvateľov muselo byť zásobovaných vodou z cisterien. Až v lete v roku 1972 bol spustený náhradný zdroj pitnej vody z Kalinkova.

Po tejto havárií sa začalo pracovať na projekte, ktorý by ochránil podzemné vody Žitného ostrova a zároveň jednu z najväčších zásobární pitnej vody v strednej Európe pred znečistením z rafinérie. V roku 1978 preto začala fungovať hydraulická ochrana podzemných vôd Žitného ostrova, ktorá je do dnešného dňa v prevádzke.

Výstava je otvorená počas pracovných dní od 9:00–12:00 vo Vodárenskom múzeu. Bratislava24.sk o tom informoval Peter Steigauf z PR Clinic.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM