Alexandra Húsková Samospráva

Voda na Kuchajde je čistejšia - vrátili sa tam raky

Na bratislavskú Kuchajdu sa vrátili raky. Počas pravidelného čistenia dna obľúbeného prírodného jazera prišli s týmto potešujúcim zistením potápači zo Spolku ochrancov vody Octopus.

Ilustračný obrázok k článku Voda na Kuchajde je čistejšia - vrátili sa tam raky
Zdroj: Dnes24.sk

Mestská časť Bratislava – Nové Mesto Kuchajdu čistí od odpadu a nečistôt každý rok pred kúpacou sezónou. Počas tohtoročného predsezónneho čistenia potápači našli v jazere rakov, informoval Marek Tettinger, hovorca Miestneho úradu Bratislava – Nové Mesto.

„Voda v Kuchajde je už aj na pohľad čistejšia ako v predošlých rokoch. Počas prieskumu a čistenia dna sme spozorovali prítomnosť mladých rakov, ktoré tam v minulých rokoch neboli,“ povedal Tomáš Rácz, vedúci tímu potápačov a predseda Spolku ochranárov vody Octopus.

„Výsledky čistenia potvrdzujú, že množstvo odpadu má každým rokom klesajúcu tendenciu,“ dodal Tomáš Rácz, . Podľa jeho slov je to aj vďaka každodennej starostlivosti správcu jazera, novomestského EKO-podniku VPS.

Podľa starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého znovuobjavenie rakov na Kuchajde je dôkaz, že tunajšia voda je aj biologicky kvalitnejšia. „Raky sú najlepším indikátorom čistoty vody,“ konštatoval starosta.

Lepšie sa darí aj ďalším „obyvateľom“ Kuchajdy – rybám. Hoci potápači aj tentokrát vytiahli z jazera niekoľko kusov uhynutých rýb, ich šéf Tomáš Rácz zdôrazňuje: „Úhyn bol oproti minulému obdobiu podstatne nižší a je hlboko pod normou.“

Pamätníci pritom spomínajú, že pred niekoľkými desaťročiami boli raky na Kuchajde samozrejmosťou. Bolo ich tu toľko, že bol problém chodiť na boso vo vode bez toho aby ste na ne nestúpali. Aj voda tu v tom čase bola taká priezračná, že z hladiny bolo vidieť až na dno.

„Žiaľ negatívnym vplyvom človeka a hlavne blízkych chemických závodov bola táto voda doslova otrávená. Raky samozrejme vyhynuli a nebolo tu už možné potom nájsť ani jedného,“ spomína Tomáš Rácz.

Našťastie po zlom prišlo lepšie obdobie. Ukončením produkcie Chemických závodov, ako aj pravidelným dlhoročným čistením sa optimalizovala miera znečistenia na minimum. „Je už na prvý pohľad zrejmé, že voda je čistejšia a dokonca aj vonia. To, že sa tu opätovne objavili raky preto nie je náhoda,“ konštatuje šéf spolku ochranárov vody Rácz.

Zdroj foto: MÚ BANM

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM