Tomáš Stupavský Rôzne

Voda, korbáče, výskot dievčat. Tradície v Bratislave ešte úplne nevymreli

Veľká noc je tu. S týmto dňom je na Slovensku spojená oblievačka a šibačka. Chlapci poberú svoje korbáče, vedrá a hor sa na dievčatá! My sme sa vybrali do Devínskej Novej Vsi a zúčastnili sme sa originálnej oblievačky na hasičskom voze.

Ilustračný obrázok k článku Voda, korbáče, výskot dievčat. Tradície v Bratislave ešte úplne nevymreli
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Ako tvrdia etnológovia, šibačka bola kedysi dlho očakávaná vec. Chlapci si pripravovali svoje korbáče a dievčatá sa tešili na svojich šibačov, pretože verili, že po vyšibaní budú zdravé a pekné.

No postupne veľkonočná oblievačka hlavne vo veľkých mestách upadáva do zabudnutia. Bratislava nie je výnimkou. Našťastie hlavne v okrajových mestských častiach sa chodí šibať stále.

Polievanie na hasičskom voze

Preto sme sa vybrali do Devínskej Novej Vsi, kde chlapci z folklórneho súboru Črip polievajú vskutku originálnym spôsobom. Pred 12 rokmi sa podarilo skupine mladíkov zreštaurovať starý hasičský voz so striekačkou, na ktorom začali jazdievať po Devínskej.

„Kedysi sa hlásilo veľa chlapcov, ktorí sa chceli ku nám pripojiť a tak sme museli niekedy redukovať naše počty,“ prezradil aktívny člen súboru Črip Filip Baláž, ktorý sa takisto podieľal na oprave hasičského vozu. No dnes už mávajú s výberom mladíkov opačný problém a je už niekedy ťažšie nájsť nejakých dobrovoľníkov, doplnil Baláž.

„Tento rok sa nám šibači trochu pomiešali. Polievajú aj muži, ktorí s touto tradíciou začali, ale už sa pripájajú aj ich synovia. Väčšina z nich sú aktívni členovia nášho súboru. Dá sa povedať, že dnes sa nám tu pomiešali až tri generácie šibačov,“ povedala pre Bratislava24.sk predsedkyňa folklórneho súboru Črip Terézia Mardiaková.

Efektívna striekačka

Chlapci sa dnes stretli skoro ráno a po zapriahnutí koní sa vydali na svoje „malé dobrodružstvo“. Svoju cestu si deň predtým dobre naplánovali a presne vedeli, ktoré dievčatá pôjdu vyšibať.

Hneď pri prvej zastávke najmladší šibači vbehli do domu a vytiahli dievčatá von na dvor. Následne ich už stačilo len držať za ruky a pobolievať striekačkou (video pod článkom). Nasledovalo vyšibanie korbáčmi a potom dievčence celé mokré zutekali naspäť domov.

Nepozabudlo sa ani na výslužku. Chlapci dostali tradične vajíčka, sladkosti a iné dobroty. Nakoniec si nechali od dievčat priviazať stuhu na svoj korbáč a hor sa na ďalej!

Tradícia vymiera?

Veľkonočná polievačka neodmysliteľne patrí k tradičným slovenským zvykom, no určite ste si aj vy všimli, že už nie je taká ako kedysi.

„Myslím si, že tradícia veľkonočnej oblievačky už pomaly vymiera. Teraz už chlapci mávajú problémy nájsť dievčatá, ktoré by im otvorili dvere,“ uviedla Terézia Mardiaková.

Rovnaký názor má aj Filip Baláž. „Nielen dievčatá sa tomuto sviatku vyhýbajú, ale aj chlapci. Keď som bol malý, tak sme sa obrazne povedané na ulici so šibačmi drgali, tak nás bolo veľa. Ale teraz je mladých šibačov vonku oveľa menej,“ doplnil.

Uvidíme ako to bude s oblievačkou v Bratislave v budúcnosti vyzerať, ale folkloristi z Devínskej Novej Vsi sľúbili, že chodiť polievať a šibať na hasičskom voze sa chystajú aj ďalšie roky.

Prečítajte si tiež: Na šibačku sa kedysi mladí ľudia dlho tešili a pripravovali, tvrdí etnologička

Polievačka v Devínskej Novej Vsi
1
Galéria
Polievačka v Devínskej Novej Vsi
15
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM