Správy

Vo Wolfsthale si najbližších päť rokov nový dom nepostavíte

Poslanci v rakúskej prihraničnej obci Wolfsthal sa na stredajšom (6.4.) zasadaní 15-člennej Obecnej rady dohodli, že najbližších päť rokov nebude obec podporovať masívnejšiu výstavbu bytov a domov, aby sa zachoval charakter obce menšieho rozsahu.

Ilustračný obrázok k článku Vo Wolfsthale si najbližších päť rokov nový dom nepostavíte
Zdroj: TASR

„Máme záujem, aby Wolfsthal zostal dedinkou, aby si zachoval tento charakter menšieho rozsahu,“ uviedla Zuzana Ondrisová, ktorá je prvou Slovenkou v miestnom zastupiteľstve.

Jedným z hlavných dôvodov tohto rozhodnutia sú obmedzené možnosti infraštruktúry v obci. „Už teraz je kapacita v materskej škole a v jasliach, ktoré sme otvárali pre rokom v marci, naplnená, takže pre ďalšie deti by sme asi nedokázali zabezpečiť miesto v škôlke alebo v jasliach,“ spresnila Ondrisová.

Aj keď pôvodného obyvateľstva výraznejšie nepribúda, príchod zväčša mladých rodín zo Slovenska zabezpečuje Wolfsthalu ekonomický a kultúrny rozvoj. Obec dostáva od štátu a spolkovej krajiny peniaze do svojho rozpočtu za každého obyvateľa, ktorý tu má trvalý pobyt. Postavila sa nová škola, kontajnerové jasle, pribudli záujmové spolkové aktivity.

Prílev troch stoviek Slovákov do Wolfsthalu priniesol spolu s výstavbou infraštruktúry aj nové pracovné pozície pre pôvodných obyvateľov. Na výstavbe domov a bytov sa podieľajú vo významnej miere lokálne stavebné firmy a zamestnali sa aj ďalší pôvodní obyvatelia obce.

„V jasliach je 15 detí, o ktoré sa starajú 2 opatrovateľky a jedna pedagogická pracovníčka, v materskej škole, kde je približne 70 percent slovenských detí, pracujú tri obyvateľky Wolfsthalu,“ spresnila Ondrisová.

V rakúskej prihraničnej obci Wolfsthal žije v súčasnosti tisíc obyvateľov, z toho takmer tretinu tvoria Slováci, väčšina z nich pracuje, alebo podniká na Slovensku.

Prečítajte si aj: Tretina obyvateľov rakúskeho Wolfstahlu sú Slováci. Ako vychádzajú s miestnymi?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM