Rôzne

Vo Vrakuni plánujú výstavbu dráhy Pump track pre cyklistov. Športovisko bude prístupné širokej verejnosti

V bratislavskej Vrakuni plánujú výstavbu dráhy Pump track pre cyklistov. Širokej verejnosti má slúžiť ako pomoc pri zdokonaľovaní zručností ovládania bicykla. Zámerne je preto vybudované z vĺn a klopených zákrut.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vrakuni plánujú výstavbu dráhy Pump track pre cyklistov. Športovisko bude prístupné širokej verejnosti
Zdroj: TASR

Cyklista na ňom využíva pohyb svojho tela na generovanie rýchlosti a ak použije správnu techniku, nemusí ani pedálovať.

Pump track plánuje vybudovať vo Vrakunskom lesoparku cyklistické občianske združenie (OZ) Pedál, po dohode s mestskou časťou. Nutné je však zrealizovať výmenu pozemkov.

„Termín výstavby bude závisieť od toho, kedy nám Vrakuňa poskytne pozemok a od toho, kedy získame financie na samotnú výstavbu,“ priblížila Eva Tinková z OZ Pedál. Občianske združenie počíta s tým, že potrebné financie na realizáciu projektu by sa mali pohybovať do 3500 eur. Časť nákladov na výstavbu chce získať od sponzorov, podávať bude žiadosti na Bratislavský samosprávny kraj, magistrát hlavného mesta a časť nákladov plánuje kryť z vlastných zdrojov.

Dráha by sa mala rozprestierať vo východnej časti lesoparku s rozlohou približne 25 × 20 metrov, pričom pôvodná vegetácia má byť zachovaná.

Podľa Tinkovej je táto lokalita vhodná, pretože lesoparkom vedie existujúca cyklocesta, je v ňom dostatok miesta na športovisko a je určené hlavne pre deti a začiatočníkov, preto jeho umiestnenie má byť v blízkosti existujúceho detského ihriska. Dráha je tiež v súlade so stratégiou rozvoja lesoparku, ktorá bola schválená v roku 2014.

Prečítajte si tiež: Národný pochod za život vyvrcholí v Bratislave. Podporia ho cyklisti, ktorí počas júla prejdu 54 miest

„Pump Track tak ponúkne priestor, kde sa budú môcť budovať komunity či už spomedzi mamičiek, alebo malých cyklistov. Verím, že z dlhodobého hľadiska prispejeme k rozvoju cyklistiky, ale aj ochrane životného prostredia,“ myslí si Tinková.

OZ Pedál hľadá miesta na tento typ športoviska vo všetkých mestských častiach Bratislavy. Projekt revitalizácie bikrosovej dráhy na Pump track v Petržalke je už niekoľko mesiacov na magistráte hlavného mesta. Pre BSK vypracovalo občianske združenie návrh takejto dráhy pre cyklistov vo Vajnoroch. „Komunikujeme aj s mestskou časťou Nové Mesto i Ružinov,“ dodala Tinková.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM