Alexandra Húsková Kultúra

Vo Veľkých Levároch sa konal Habánsky jarmok. Otvorená bola aj krypta Kostola Panny Márie

Slávnostnou sv. omšou sa v obci Veľké Leváre začal tradičný Habánsky hodový jarmok. Súčasťou jarmoku bola prezentácia maľovania habánskej keramiky, vyskúšať ste si mohli prácu na hrnčiarskom kruhu, či strieľanie z luku. V programe boli aj ukážky historických bojov.

Ilustračný obrázok k článku Vo Veľkých Levároch sa konal Habánsky jarmok. Otvorená bola aj krypta Kostola Panny Márie
Zdroj: Dnes24.sk

Otvorené bolo aj habánske múzeum a prehliadky so sprievodcom.

Počas jarmoku bol otvorený aj Kostol Panny Márie. Návštevníci mohli využiť prehliadku krypty v rímskokatolíckom kostole, jednom z najväčších na Záhorí.

Absolvovať sa dal aj výstup na vežu po stošesťdesiatich schodoch so sprievodcom. V kostole bola sprístupnená aj knižnica so stovkami približne tristoročných kníh, či historické kňažské rúcha.

Na jarmoku sa dal ochutnať tradičný habánsky sviatočný koláč „Grenzkoch“. Kysnutý koláč s kakaom a makom bol skutočne výborný.

„Od roku 2008, kedy bolo 420-te výročie príchodu Habánov do obce Veľké Leváre, sme začali organizovať tento jarmok. V obci žijú ešte potomkovia Habánov, žije tu rodina Izerovcov, rodina Kovaríkovcov a Varhaníkovcov,“ vyjadril sa pre Bratislava24.sk Štefan Kudlička, starosta obce Veľké Leváre.

Habánske múzeum je otvorené od roku 2006 a môžete tu vidieť ako Habáni žili, keďže múzeum predstavuje pôvodný obytný dom. Pôvodne patril rodine Izerovcov z Veľkých Levár.

Habáni, respektíve anabaptisti-novokrstenci (krstili sa až na prahu dospelosti) prišli na Slovensko z Moravy v 16. storočí. Pôvod majú v Nemecku, odkiaľ museli počas reformácií utiecť. Habáni žili v samostatných sebestačných komúnach – haushabenoch s vlastnou hospodárskou samosprávou, školami.

Známi boli svojou remeselníckou zručnosťou, najmä v oblasti keramiky. Najznámejší potomok Habánov je národný umelec, keremikár – džbánkar a figurálny keramik Ferdiš Kostka.

Habánsky jarmok a Kostol panny Márie vo Veľkých Levároch
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM