Tomáš Stupavský Kultúra

Vo štvrtok sa bude v Zičiho paláci konať ďalší koncert k výročiu narodenia Johana Sebastiana Bacha

Ďalší zo série koncertov venovaných Johannovi Sebastianovi Bachovi pri príležitosti 330. výročia jeho narodenia sa uskutoční vo štvrtok 9. apríla v Zičiho paláci na Ventúrskej ulici v Bratislave. Koncert, ktorý sa začne o 18.00 h, organizuje Mestská časť Bratislava - Staré Mesto.

Ilustračný obrázok k článku Vo štvrtok sa bude v Zičiho paláci konať ďalší koncert k výročiu narodenia Johana Sebastiana Bacha
Zdroj: TASR

Slovenský violončelista svetového mena Jozef Lupták, laureát Ceny Sebastian, uvedie na koncerte po tri časti z troch suít Johanna Sebastiana Bacha a takisto vlastné improvizácie.

Violončelista Jozef Lupták sa venuje sólistickej i komornej hre. Ako sólista sa predstavil na mnohých domácich festivaloch, ako sú napríklad Konvergencie, Večery novej hudby, Melos-Étos, Bratislavské hudobné slávnosti či Stredoeurópsky festival koncertného umenia Žilina.

Účinkoval takisto na viacerých festivaloch v zahraničí – Marathon de Musica Camera, Madrid, Festival of New Music, Bukurešť, Mladé pódium Karlovy Vary a iných. Spolupracoval s mnohými dirigentmi, ako sú napríklad Jiří Bělohlávek, Jo Ann Fallette, Branislav Kostka, Ondrej Lenárd, Anton Popovič, Rastislav Štúr, Bohdan Warchal a s viacerými renomovanými inštrumentalistami.

Vystupoval so Slovenskou filharmóniou, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Štátnou filharmóniou Košice, Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala a ďalšími, ako i so zahraničnými telesami – Štátnou filharmóniou Brno, s Colorado String Quartet a inými.

J. Lupták je spoluzakladateľom komorného zoskupenia Opera Aperta, spolupracuje so súborom Veni ensemble či s americko-írskym duom Jeff Johnson – Brian Dunning. V marci 2014 absolvoval trojtýždňové turné po Novom Zélande, kde v rámci sólových recitálov a workshopov predstavil aj diela slovenských skladateľov.

Informácie poskytol Ján Juráš z občianskeho združenia Ars ante portas.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM