Alexandra Húsková Samospráva

Vladimír Bajan : Vzdať sa funkcie? Ja som to nepočul a ku každej sprostosti sa vyjadrovať nebudem

O parkovacej politike v Petržalke sa dnes nerozhodne. Starosta stiahol bod programu z rokovania a informoval, že je potrebné materiál dopracovať. Rokovanie sprevádzala búrlivá diskusia. Poslanci sa obviňovali z osobného exhibicionizmu, starosta hovoril o volebnej kampani niektorých poslancov.

Ilustračný obrázok k článku Vladimír Bajan : Vzdať sa funkcie? Ja som to nepočul a ku každej sprostosti sa vyjadrovať nebudem
Zdroj: Dnes24.sk

Starosta Vladimír Bajan dnes stiahol návrh o VZN týkajúci sa tzv. parkovacej politiky z rokovania zastupiteľstva. Poslanci si následne ďalšiu hodinu vymieňali názory, padli aj osobné invektívy a v rokovacej sále sa ozývlai nespokojné hlasy zúčastnených občanov.

Padli rôzne názory na to, či má byť otvorená diskusia, ako aj potreba vysvetlenia k sporným otázkam zriadenia parkovacej politiky, či podpísanie zmluvy za viac ako dvadsaťtisíc eur pre externú spoločnosť.

Na rokovaní sa zúčastnilo približne štyridsať občanov, ktorí skandovali „Zrušiť zmluvu!“ Ako však uviedol Bajan na brífingu, zmluva je podpísaná, ale ešte nie je platná. Musí prejsť schválením zastupiteľstva, platná je teda až po schválení VZN a Prevádzkového poriadku zastupiteľstvom.

Prečítajte si aj: Čo prinesie parkovacia politika Petržalčanom? Rezidentské a abonentské karty, parkovanie do 150 metrov od bytu a menej áut na chodníkoch

Poslanec Oliver Kríž ocenil stiahnutie materiálu z rokovania, údajne kvôli emóciám, ktoré vlna kritiky novej parkovacej politiky sprevádza. Dolinay zase žiadal o otvorenie diskusie k bodu parkovacej politiky – vzhľadom k plnej sále ľudí, ktorí si našli čas, aby prišli na rokovanie zastupiteľstva práve kvôli stiahnutému bodu. Peter Cmorej sa vyjadril, že materiál je stiahnutý kvôli tomu, že nemal dosť hlasov na schválenie. Juraj Hrčka kritizoval, že materiál bol zverejnený 15 dní, prečo sa zrazu argumentuje nedostatočnou komunikáciou.

„Myslím si, že by sa nemalo diskutovať o bode 6. Je to výhra aj pre nás, ktorí sme boli proti tejto forme parkovacej politiky a je to výhra aj pre ľudí, ktorí sem prišli,“ uviedol poslanec Vladimír Chaloupka

Počas rokovania sa dostali k slovu občania. Kritizovali najmä slabú informovanosť o novom parkovacom systéme, pýtali sa za čo vlastne budú platiť, o čo všetko sa bude firma starať.

Prečo nemôže spravovať parkovaciu politiku mestská firma, ale externá? Čo spraví externá firma pre naše lepšie parkovanie? Postaví parkovacie domy? Keď nás tu bude trikrát toľko, starosta zmluvu zruší…

Treba dať priestor občanom, vyjadril sa jeden z diskutujúcich. Keby stál Petržalský štadión, aj ten by asi zaplnili obyvatelia Petržalky, ktorých to zaujíma. 90 percent Petržalky nič nevie o tom, ako to bude. Dozvedáme sa informácie len s blogov. Gorila prišla aj do Petržalky!

Starosta Bajan odpovedal, že budú diskutovať na verejnom stretnutí v Cik-cak centre. „Aj ja som zdesený z toho čo som čítal,“ vyjadril sa Bajan. „Stali sme sa rukojemníkmi volebných kampaní niektorých poslancov,“ dodal.

Prednosta Štefánik vysvetľoval, že parkovacej politike sa venujú už dlhý čas. Počas jeho vystúpenia sa ozývali pokriky občanov „Hanba!“

„Môžeme všetko zhodiť zo stola. Za štyri roky riešenia parkovacej politiky sme sa nepohli ani o centimeter, práve kvôli takýmto politickým hádkam,“ vyjadril sa Štefánik.

„Keby sme neboli presvedčení, že zmluva nie je platná, nedávali by sme ju do materiálu na zastupiteľstvo,“ uviedol Štefánik a vyzval poslancov, ktorí majú pochybnosti, aby podali podnet na prokuratúru. Uviedol, že na využitie mestskej firmy nemá MČ financie, preto sa rozhodli ísť cestou externej firmy. „Dozvedeli ste sa informácie, ktoré boli prekrútené,“ do­dal.

Otázky na Vladimíra Bajana:

Prečo je potrebné stretnúť sa z verejnosťou? Vladimír Bajan : Je potrebné dotiahnuť pozmeňovacie návrhy. Chceme sa znovu stretnúť s občanmi, občania boli totiž „zmagorení“ tým, čo sa dočítali. Je zrejmé, že občanom nie je nová parkovacia politika jasná. Vidíme, že ľudia tomu stále nerozumejú. Parkovacia politika nie sú dostihy, keď bude materiál predložený o mesiac, nič sa nestane. Niektorí poslanci píšu nepravdy a zavádzajú. Blížime sa však k tomu, že väčšina poslancov bude za parkovaciu politiku.

Čo treba dopracovať v materiáli? Vladimír Bajan : Napríklad písomný záväzok o návštevníkoch mestskej časti. Napríklad ako budú vyriešené návštevy rodinných príslušníkov obyvateľov MČ Petržalka.

Na otázku, koľko eur budú návštevy platiť parkovné, však starosta neodpovedal, s odôvodnením, že hovoriť o konkrétnej sume je predčasné.

Prečo neprešla zmluva cez zastupiteľstvo? Vladimír Bajan : Dohodli sme sa tak s predsedami politických klubov. Ich členovia však nerešpektujú svojich predsedov a to už nie je môj problém.

Zlyhalo vedenie MČ v komunikácii s verejnosťou? Vladimír Bajan: Nemám ten pocit.

Čo keď nebude parkovacia politika schválená? Vladimír Bajan : Ja verím, že schválená bude a na hypotetické otázky neodpovedám.

Prečítajte si aj:

Poslanci vyzývajú starostu na odstúpenie. Dôvodom je parkovacia politika

Zdroj foto: petrzalka.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM