Rôzne

Vláda šokuje: Na 1. apríla predáva ojazdené limuzíny za pár stovák!

Ak ste výsledky volieb označili za krutý prvoaprílový žart, zložením vlády to nekončí. Po prezidentskom paláci túži bývalá hlava štátu! Vtipkovanie médií na Deň bláznov môže mať rôzne podoby.

Ilustračný obrázok k článku Vláda šokuje: Na 1. apríla predáva ojazdené limuzíny za pár stovák!
Zdroj: TASR

Návrat kontroverzného Richarda Nixona do prezidentského kresla. Falošné manželstvá s cieľom vyriešiť bytovú otázku. Populárne talianske cestoviny z unikátneho švajčiarskeho stromu – špagetovníka. Zahraničné médiá berú prvoaprílové vtipkovanie, paradoxne, vážnejšie ako tie naše. V snahe pobaviť čitateľov sa neboja žartovať ani na závažné témy, politiku nevynímajúc.

Medzi zaujímavé žartíky na slovenskej mediálnej scéne možno označiť päťhodinový maratón počítania ovečiek z dielne verejnoprávnej RTVS v roku 2014. Nočný spánok „moderoval“ Andrej Bičan, ktorému pri počítaní ovečiek pomohli viaceré známe moderátorské tváre.

Mediálne úlety

V roku 1996 vydala ruská agentúra ITAR-TASS správu, že sa Štátna duma zaoberá návrhom na obnovenie Varšavskej zmluvy a bude žiadať od jej bývalých členov plnenie záväzkov. Správa, samozrejme, vyvolala paniku. O päť rokov neskôr odvysielali v moskovských rádiách oznam, že vláda predáva ojazdené mercedesy za 500 dolárov. Do redakcie volali stovky ľudí a predbiehali sa v ponukách.

"Nič zlé som neurobil a ani to nechcem znovu spraviť.“ S týmto heslom prekvapil Američanov v roku 1992 rozhlas, ktorý oznámil, že do prezidentského kresla sa chce vrátiť Richard Nixon. Republikánsky prezident odstúpil pre aféru Watergate, ktorá sa týkala odpočúvania jeho konkurencie a snáh o zdiskreditovanie Demokratickej strany. Ide o jeden z najväčších škandálov v dejinách USA.

Denník Schweriner Nachrichten 1. apríla 1993 oznámil, že sobáše uzavreté na území bývalej Nemeckej demokratickej republiky sú neplatné, manželov podozrievali z vypočítavosti, aby získali byt. Pokyn na novú registráciu sobáša chcelo následne splniť niekoľko stovák párov.

Zmysel pre humor ukázali Nemci aj o štyri roky v Hesensku. Miestna rozhlasová stanica zobudila obyvateľov o hodinu skôr s tým, že letný čas sa rozširuje o ďalšiu hodinu.

Prečítajte si aj: Deň roztopaše v starom Ríme aj novoročné oslavy. Ako vyzerala prvoaprílová zábava v minulosti?

Davová psychóza

Najlepšie aprílové žarty zbiera od roku 1997 Alex Boese, ktorý je kurátorom svojrázneho internetového Múzea Hoaxov.

Za najlepší aprílový žart histórie označil zber špagiet vo Švajčiarsku z roku 1957. Seriózna britská televízia BBC odvysielala reláciu Panorama, kde ukázala, ako vo Švajčiarsku zbierajú špagety zo stromov špagetovníkov. Televíziu zaplavili telefonáty dikákov, ktorí chceli vedieť, kde sa dá špagetovník zohnať. Redakcia im odporúčala dať špagetu do plechovky od paradajok a dúfať, že to vyjde.

Na zozname je aj hamburgerová masovka. Americký fasfoodový reťazec inzeroval hamburger pre ľavákov a uviedol, že ingrediencie v tomto sendviči sú rovnaké ako inokedy, ale sú otočené o 180 stupňov. Obsluha v ten deň nestíhala!

Napoleonova svadba

Prvý apríl sa v histórii spája aj s vážnymi udalosťami. V roku 1810 sa na deň bláznov v Louvri oženil Napoleon Bonaparte. O 135 rokov neskôr zas oslobodila Topoľčany Červená armáda. O svetové prvenstvo sa v roku 2002 postaralo Holandsko, ktoré legalizovalo eutanáziu. Dôvod na úsmev majú 1. apríla futbalista Róbert Vittek a herečka Zuzana Šebová, ktorí oslavujú narodeniny.

Autor: Mira Sojková

Prečítajte si aj: Medzinárodný deň zábavy v práci? Stále platí, že najväčšia radosť je škodoradosť!

Foto ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM