Tomáš Stupavský Samospráva

Vláda si stanovila jasný cieľ: Zrekonštruovať kaštieľ v Rusovciach

Vláda nerezignovala na obnovu kaštieľa v Rusovciach. Premiér Robert Fico dnes oznámil, že do rekonštrukcie sa pôjde. Pôvodne sa počítalo s tým, že by sa mohol využívať na reprezentačné účely počas slovenského predsedníctva v Európskej únii v druhej polovici roku 2016.

Ilustračný obrázok k článku Vláda si stanovila jasný cieľ: Zrekonštruovať kaštieľ v Rusovciach
Zdroj: TASR

„To sa časovo nedá stihnúť, ale cieľ vlády SR obnoviť túto národnú kultúrnu pamiatku zostáva,“ deklaroval premiér. Zároveň do budúcnosti nevylúčil, že v prípade, ak by na rekonštrukciu kultúrnych pamiatok prispeli podnikateľské subjekty, zaplatili by tak, ako to funguje v niektorých krajinách EÚ, nižšie dane. „Nedávno sme zaviedli daňové úľavy pri investíciách do vedy a výskumu. Môžeme hovoriť do budúcnosti o tom, či aj investície tohto typu by mohli byť odpočítateľnou položkou,“ dodal.

Zámer pokračovať v rekonštrukcii kaštieľa v Rusovciach súčasný kabinet schválil v auguste 2012. Koncom septembra 2013 sa na rokovanie dostal návrh ministra financií Petra Kažimíra na zabezpečenie peňazí na tento účel.

V ňom sa hovorilo o viacerých zdrojoch – daroch od nadácií, občianskych združení a podnikateľských subjektov v kombinácii s eurofondmi, Nórskym finančným mechanizmom a adekvátnym spolufinancovaním zo štátneho rozpočtu. Kažimír vtedy uviedol, že vláda má prisľúbených 20 až 25 miliónov eur vo forme darov od rôznych spoločností.

Každý rok jeden milión eur

Ako informoval tlačový odbor ministerstva, v štátnom rozpočte je v rokoch 2015 až 2017 na rekonštrukciu kaštieľa vyčlenený každý rok jeden milión eur. Rovnako tomu bol aj vlani.

Úrad vlády sa rozhodol vypísať verejné obstarávanie najprv na projektovú dokumentáciu a následne na uskutočnenie stavebných prác. „Aby sa možné riziká spojené s tak náročnou rekonštrukciou, ktorú si národná kultúrna pamiatka vyžaduje, eliminovali na najnižšiu možnú mieru,“ vysvetlil tlačový a informačný odbor úradu vlády. Verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie čeľadníka a kaštieľa Rusovce s priľahlým areálom vypíše úrad na prelome januára a februára.

Kaštieľ v Rusovciach s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Je v správe Úradu vlády SR. Tento areál účelového zariadenia pozostáva z objektu neogotického kaštieľa, čeľadníka, vrátnice, vodojemu a anglického parku s rozlohou cca 13,2 ha.

Objekt, ktorý je v havarijnom stave, sa vyše 25 rokov nevyužíva pre neukončenie jeho komplexnej rekonštrukcie. S tou sa naplno začalo v roku 1996, ale pre krátenie financií sa od júla 2000 práce úplne zastavili.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM