Šport

Vláda schválila ďalší postup výstavby Národného futbalového štadióna

Výstavba Národného futbalového štadiónu (NFŠ) by mala byť ukončená najneskôr do 31. decembra 2017. Takýto cieľ predstavil minister školstva Juraj Draxler v návrhu ďalšieho postupu výstavby štadióna, ktorý odobrila vláda.

Ilustračný obrázok k článku Vláda schválila ďalší postup výstavby Národného futbalového štadióna
Zdroj: TASR

Ministri v stredu rozhodli o konkrétnom postupe pri výstavbe nekomerčnej časti areálu, ktorú na seba preberá štát. „Hovoríme o 24 mesiacoch, ktoré sú k dispozícii na spracovanie komplikovanej právnej bázy, potom aj na samotnú realizáciu tohto projektu,“ priblížil premiér Robert Fico.

Fico prezentoval, že je záujem, aby bol štadión dokončený na prelome rokov 2017 a 2018. Ministerstvo školstva podľa neho vyberá v tomto okamihu právneho poradcu, ktorý zabezpečí prípravu transakčných zmlúv. Rovnako sa vyberá i poradca pre celý projekt NFŠ.

„Je to veľmi komplikovaná právna transakcia, ako oddeliť komerčnú a nekomerčnú časť tohto projektu, ale keďže audítor, ktorý predložil správu, skonštatoval, že neexistujú právne prekážky, ktoré by bránili štátu prevziať nekomerčnú časť, spustili sme procedúru prípravy transakčných dokumentov, ktoré bude spracovávať vybraný právny poradca,“ uviedol Fico.

Výsledkom celej transakcie bude prevod nekomerčnej – športovej časti projektu z akciovej spoločnosti NFŠ na novú spoločnosť v 100-percentnom vlastníctve štátu. Ministerstvo školstva predpokladá, že by transakcia mohla byť ukončená v 14. kalendárnom týždni roku 2016.

Kabinet vzal minulú stredu (25.11.) na vedomie hodnotiacu správu audítorskej spoločnosti KPMG k danému projektu. Podľa nej neexistujú priame prekážky, aby štát prevzal nekomerčnú časť projektu.

V správe zanalyzovala viacero možností prechodu nekomerčnej časti projektu na štát, respektíve na spoločnosť zriadenú za týmto účelom, v ktorej bude mať štát plnú kontrolu.

Odporúča, aby došlo k právnemu rozdeleniu NFŠ, a.s., na dve samostatné spoločnosti, pričom na každú z nástupníckych spoločností by boli presunuté aktíva, práva a záväzky spojené s komerčnou a samostatne nekomerčnou časťou projektu.

Národný futbalový štadión v Bratislave pôvodne zamýšľal postaviť podnikateľ Ivan Kmotrík starší. Neskôr však avizoval, že nebude ďalej financovať výstavbu NFŠ z vlastných peňazí. Celkové náklady na projekt NFŠ by mali byť maximálne do 68 miliónov eur. Pôvodne sa hovorilo o 45 miliónoch eur, avšak táto suma sa týka iba samotnej výstavby.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM