Nina Táborská Správy

Vláda odobrila zvýšenie obstarávacej ceny rekonštrukcie SNG

Vláda odobrila zvýšenie obstarávacej ceny rekonštrukcie a dostavby areálu Slovenskej národnej galérie na 48 718 937 eur s DPH. Rovnako tiež predĺženie obdobia realizácie prác na roky 2016 až 2018. Táto skutočnosť sa zohľadní aj v rozpočte ministerstva kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Vláda odobrila zvýšenie obstarávacej ceny rekonštrukcie SNG
Zdroj: TASR

Na budúci rok sa počíta s 10 miliónmi eur, v roku 2017 s 22 miliónmi eur a v roku 2018 s vyše 16 miliónmi eur. Návrh nadväzuje na uznesenie vlády z októbra 2013, ktorým schválila obdobie rekonštrukcie SNG v rokoch 2013 až 2016 a sumu 39 552 000 eur s DPH. Úroveň vtedajších nákladov vychádzala z projektovej dokumentácie a cien z roku 2005.

Ministerstvo kultúry následne začiatkom roka 2014 vyhlásilo medzinárodnú súťaž, po elektronickej aukcii sa ju rozhodol minister Marek Maďarič pozastaviť. Na aukcii, ktorá sa uskutočnila vlani 17. decembra, sa zúčastnilo združenie firiem Galerie Bratislava (PSJ, Jihlava a PSJ Hydrotranzit) a skupina dodávateľov Hornex a ZIPP Bratislava. Najnižšiu cenu 45,6 milióna eur s DPH ponúkla skupina dodávateľov Hornex a ZIPP, čo prevyšovalo obstarávaciu cenu, ktorú kabinet schválil v roku 2013.

Opodstatnenosť vysúťaženej sumy potvrdil znalecký posudok, ktorý si dalo ministerstvo kultúry vypracovať nezávislými odborníkmi zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

„Je to veľmi dobrá správa pre slovenskú kultúru a SNG,“ uviedol po rokovaní Maďarič na margo rozhodnutia kabinetu. Vysvetlil, že do sumy, ktorú dnes schválila vláda, je navyše započítaný aj stavebný a autorský dozor, ako aj bezpečnostný projekt, ktorý nebol predmetom súťaže ani znaleckého posudku. „Ale podstatná je suma o dielo, čo je 45,6 milióna eur s DPH,“ dodal.

Do konca roka ministerstvo podpíše zmluvu s víťaznou skupinou dodávateľov Hornex a ZIPP. Následne Maďarič predpokladá začatie prác. Nevidí žiadny dôvod na to, aby dodávatelia nedodržali tú výšku, ktorú v aukcii nacenili.

Opravovať sa má premostenie SNG, knižnica, amfiteáter, administratívna budova, historická budova Vodných kasární, ktorá má štatút národnej kultúrnej pamiatky. Pribudne novostavba depozitárneho domu, obnoví sa nádvorie, hospodársky dvor, spojovacia ulička aj chodníky.

Prečítajte si tiež: Volkswagen postaví v Bratislave novú montážnu halu. Za 300 miliónov eur

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM