Adriana Banásová Rôzne

Vínny, jahodovo-levanduľový či cibuľový lekvár? V Bratislave nájdete už aj takéto špeciality

Zdajú sa Vám tieto kombinácie čudné? Nemusia. Na poslednom Trhu-Piac-Markt v starej tržnici by Vám páni z firmy Votabo ponúkli aj takéto dobroty. My sme niektoré z nich ochutnali a boli naozaj výborné. O tom, že fantázií sa medze nekladú nám porozprával Marian Bolech, spoluzakladateľ firmy.

Ilustračný obrázok k článku Vínny, jahodovo-levanduľový či cibuľový lekvár? V Bratislave nájdete už aj takéto špeciality
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Vaša firma je pomerne mladá – vznikli ste len v roku 2013. Z koho iniciatívy to bolo?

Zo spoločnej iniciatívy nás, teda Ladislava Takácsa a Mariana Bolecha.

Sú vaše produkty domácou výrobou?

Sú to domáce produkty dovážané z Maďarska. Varí nám to významný kuchár- pán Kaldeneker, ktorý svoje skúsenosti čerpal v špičkovej reštaurácií v Amerike. V súčasnosti je známy najmä v Budapešti.

Firmu ste pomenovali Votabo. Z čoho tento názov vznikol?

Vznikol zo skratiek troch priezvisk.

Z kade pramenil nápad založiť firmu, zaoberajúcu sa výrobou lekvárov?

Všetko to začalo tým, že sme našli výrobok, ako je lekvár z vína, čo na Slovensku nebolo. Nakoľko nastávajúci „svaťko“ (spolumajiteľ firmy- pozn. aut.) je maďarsky hovoriaci človek, tak ma zaviedol do Maďarska. Potom sme zistili, či sa takýto výrobok na Slovensku nachádza. Nakoľko sa na Slovensku nevyskytoval, rozhodli sme sa, že ho budeme dovážať. Popritom sme našli aj také výrobky, ako boli rozličné miešané džemy. Na Slovensku môžete nájsť len marhuľový, jahodový, čerešňový, ale u nás môžete nájsť rozličné zmiešané ovocie, miešané dokonca aj s bylinkami.

Vaša firma lekváre len dováža alebo aj vyrába?

My ich dovážame ale pomaličky skúšame už aj variť.

Vašou najväčšou špecialitou je vínny lekvár. Vy však ponúkate aj džemy, ktoré netradične obsahujú aj alkohol, ako Grappa či Campri. Akú funkciu tam spomínaný alkohol plní?

Alkohol v týchto džemoch slúži len na dochutenie. Zväčša ide o džemy vyrábané z lesného ovocia, ktoré sú dochutené kvapkou alkoholu, ktorý však neslúži ako konzervant.

Dá sa tento typ džemu použiť do koláčov aj ako náhrada Rumu tak, že jeho použitím zabijú gazdinky „dve muchy jednou ranou“- využijú džem aj alkohol?

Môžu, ale tento džem nie je až taký silný, že ho otvoríte a opijete sa z neho.

Obsahuje aj vínny lekvár nejaké percento alkoholu?

Nie, pretože pri samotnom varení alkohol z vína, z ktorého sa lekvár vyrába, vyprchá.

Ako sa tento vínny lekvár vyrába?

Postup je veľmi jednoduchý. Varí sa tak, ako sa varí lekvár z ovocia, len tento sa varí z vína. Nie z hrozna, ale priamo z vína, buď červeného alebo bieleho. A tak isto ako pri výrobe ovocného lekváru, aj pri výrobe vínneho lekváru sa používa Pektín, čo je zahusťovadlo z prírodných jablčných výťažkov.

Okrem ovocných džemov a netradičného vínneho džemu ponúkate záujemcom aj zeleninové džemy, čo nie je u nás až také bežné. Aké druhy môžeme u vás nájsť?

Ponúkame napríklad džem s medvedím cesnakom, ďalej paprikový džem alebo cibuľový, ktorý je veľmi obľúbený.

Je možné menované zeleninové džemy použiť aj ako náhradu klasickej zeleniny?

Myslím si, že všetky uvedené džemy slúžia hlavne ak doplnky k jedlám. V zahraničí tomu hovoria „čatný“, u nás to ľudia poznajú pod pojmom omáčky. Paprikový lekvár si môžete dať napríklad miesto horčice a je to omnoho zdravšie. Na výrobu nepoužívame žiadne koreniny, základ tvorí len paprika, vínny ocot a soľ. Výhodu je, že sa v nich uchovávajú vitamíny.

Mohli by ste pre Bratislava24.sk prezradiť, ako sa vyrába napríklad jahodovo-levanduľový lekvár?

Vyrába sa tak, že zvaríte jahodový lekvár a keď sa dovára, tak na konci pridáte malé množstvo sušenej levandule, s ktorou to „okoreníte“. Levanduľu je v lekvári samozrejme aj jemne cítiť. Pri samotnom varení sa levanduľa používať nesmie, lebo by zhorkla.

Pochádzajú kombinácie rozličných chutí a nové recepty aj od vás?

Áno, prinášame ich už aj my. Inšpiráciu čerpáme z toho, že keď k nám niekto príde a hľadá nejaký konkrétny druh, ktorý buď nie je alebo si zákazník nevie z ponuky vybrať a opýta sa- Nemáte náhodou kiwi?- a už máme nový nápad.

Vyrábate teda lekváre aj z exotického ovocia?

Áno, máme kivy, figový lekvár, jablčný s banánom… Všetky lekváre sú bez konzervačných látok a máme aj diabetické, do ktorých pridávame stéviu. Pri výrobe lekvárov sa meria aj to, akú má ovocie sladkosť, nemusí sa potom pridávať toľko cukru, pridáva sa kyselina citrónová, zahusťuje sa Pektínom.

Ktorý je Váš najobľúbenejší lekvár?

Všetky. (smiech)

A keby som chcela, aby ste mi nejaký odporučili?

Tak by som sa najskôr opýtal, či ľúbite sladké alebo kyslé…

Ľúbim sladké…

Tak napríklad marhuľovo-hrozienkový. Z kyslých napríklad rebarborovo-višňový, samozrejme veľmi dobrý je levanduľovo-jahodový alebo zaujímavý hruškovo-hríbový. Ponúkame aj šípkový džem alebo šípkový kečup, ktorý si môžete dať na pečené mäso, k syrom, ku grilovanému, rybám… Je to skôr doplnok pre gurmánov. Na svoje si prídu naozaj všetci.

Rozbiehate v súčasnosti aj nejakú zaujímavú spoluprácu?

Zapáčili sme sa porote v hoteli Kempinsky, pre ktorý budeme dodávať niektoré druhy, z čoho sa veľmi tešíme.

Kde všade Vás záujemcovia okrem Trhu-Piac-Markt môžu nájsť?

V Bratislave v našich predajniach. V súčasnosti taktiež rozbiehame aj internetový obchod, ktorý bude hotový v najbližších dňoch.

lekváre
4
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM