Kultúra

Víkend v znamení kultúry, športu, histórie i vína

Malokarpatská vínna cesta, Napoleonské boje, nočné múzeá a galérie, farebný beh aj trhy na Záhorí sú zárukou, že v najbližších voľných dňoch sa v bratislavskom regióne zabavia všetci. Udalosti z minulosti, tradície a remeslá vnesú do bratislavského regiónu nádych minulých čias.

Ilustračný obrázok k článku Víkend v znamení kultúry, športu, histórie i vína
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Zahraj si šach

Príďte si zahrať šach na námestie pred Starú tržnicu. Oddnes bude na námestí inštalovaný stály šachový stôl a sedenie, figúrky dostanete v Lab café.

Viac o zaujímavom projekte sa dozviete TU.

Piatok – Streda / Námestie pred Starou tržnicou / Celý deň / Zdarma

Stupavské trhy 2016

V Stupave pokračuje obľúbená tradícia trhov. Priestor opäť dostanú výrobcovia zdravých pochutín (koláčikov, občerstvenia, kávičky, vínka…), predajcovia originálnych dekorácii, doplnkov či oblečenia. Umelci zase predvedú tradičné remeslá a svoju tvorbu.

Viac o podujatí TU.

Sobota / Zámocký park Stupava / od 09:00 / Vstup voľný

Otvorené vínne pivnice

Malokarpatská vínna cesta pozýva návštevníkov na desiaty ročník podujatia Otvorené vínne pivnice na sv. Urbana. V piatok od 14:00 do 21:00 a v sobotu od 12:00 do 21:00 bude ponúkať svoje vína až 152 vinárov priamo vo svojich pivniciach od Bratislavy po Trnavu. Návštevníci tak budú mať možnosť vína nielen degustovať, ale spoznať ich príbeh priamo od vinárov.

Piatok – sobota / od Bratislavy po Trnavu

Deň modranského sirotinca

Už túto sobotu Modranský sirotinec opäť otvorí brány verejnosti. Súčasťou programu bude divadelné predstavenie a aktivity pre deti, koncerty, výstavy či premietanie filmu o sirotinci.

Sobota / Sirotinec na Vajanského ulici / 10:00 / Vstup voľný

Precházka na Filiálku

Tento víkend vás čaká ďalšia architektonická prechádzka: Peter Žalman a Peter Procházka. Po dvoch úspešných salónnych vzdelávacích prechádzkach v réžii Martina Zaička prichádza do tretice rozprávanie o Bratislave. Ako ju vidia naši otcovia a aká bola za ich čias?

Sobota / Salónik Nám.Franza Liszta 1 / 10:00

Restaurant Day

V dočasných reštauráciách svoje menu naservírujú utečenci, ľudia bez domova, občianski aktivisti či ľudia s mentálnym znevýhodnením. Jedlá výnimočných chutí budete môcť vyskúšať iba počas jedného dňa. Po tretíkrát sa aj vďaka darcovskému portálu DobráKrajina.sk a Nadácii Pontis do medzinárodného podujatia Restaurant Day (21. mája 2016) zapojí aj niekoľko neziskových organizácií z Bratislavy. Takto, okrem pohostenia, otvoria tiež dvere do svojich centier a ukážu vám, v čom spočíva ich každodenná práca.

Kto a čo vám navarí zistíte TU.

Sobota / Bratislava / celý deň / Dobrovoľný príspevok

Slovenský Deň obezity 2016

Bratislavčania sa môžu po prvýkrát zúčastniť Európskeho dňa obezity a konzultovať svoj zdravotný stav s lekármi, športovými inštruktormi aj výživovými poradcami.

Viac o podujatí sa dočítate TU

Sobota / Stará tržnica / od 10:00 do 14:00 / Vstup voľný

Otváračka

Otvorenie letnej sezóny na vlne v areáli Divoká Voda Čunovo sa bude konať už tento víkend! Denný program zahrnie jazdenie na vlne zadarmo ako aj požičanie výstroje a Inštruktáž. Pre menej odvážnych budú nachystané vodné skútre za akciovú cenu. Večer sa párty presunie do nového stanu pri hoteli, kde vás čakajú koncerty. K dispozícií sú samozrejme chatky a hotelové izby.

Event nájdete TU

Sobota / Areál Divoká Voda Čunovo / 10:00 / Vstup zdarma

Obliehanie Bratislavy Napoleonom

Ukážky dobového vojenského táborenia francúzskej a rakúskej armády, ich vojenského výcviku, pochodu na bojové pole, rekonštrukcia historických bojov a veľa ďalšieho aj tento rok prinesie tradičné podujatie kultúrneho leta Bratislavského samosprávneho kraja „Ubránili sme sa“. Uskutoční sa pri príležitosti 207. výročia obliehania Bratislavy francúzskym cisárom Napoleónom I.

Viac sa dočítate TU.

Piatok až nedeľa / Sad Janka Kráľa / 14:00 / Vstup voľný

Run in Colors

Najväčší, najlepší a najfarebnejší beh „Run in Colors“ odštartuje už túto sobotu. Výťažok zo štartovného na tento beh poputuje Nadácii Kvapka nádeje, ktorá sa snaží zlepšiť podmienky chorých detí a to predovšetkým malých onkologických pacientov.

Sobota / 15:00 / pre viac informácií pozrite TU

Noc múzeí a galérií 2016

Návštevou múzea si pripomíname kto sme, odkiaľ prichádzame a kam smerujeme. Nájdeme v ňom obrovské množstvo informácií týkajúcich sa nášho pôvodu, vývinu, ale aj domova. Medzinárodný deň múzeí oslavujú múzejníci už od roku 1977. Na Slovensku tento deň oslávime 21. mája dvanástym ročníkom Noci múzeí a galérií. Bratislavské múzeá a galérie si pre vás pripravili zaujímavý program. Zapojí sa tiež dopravný podnik, ktorý vás počas podujatia odvezie historickými vozidlami bez platenia.

Program nájdete TU

Sobota / Bratislava / Permanentka v hodnote dvoch eur

iHRYsko v Dunaji

Nedeľný večer je ako stvorený na hry, pri ktorých sa zabavíte aj si oddýchnete. V KC Dunaj sa uskutoční večer spoločenských hier – mix moderných spoločenských hier pre vaše pobavenie. K dispozícii vám budú aj inštruktori, ktorí vám poradia s výberom hry.

Nedeľa / Dunaj˜ / 18:00 / vstup 1 euro

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM