Rôzne

Víkend otvorených parkov a záhrad je za dverami. Brány otvoria aj bežne nedostupné priestory

Druhý júnový víkend bude v Bratislave už tradične patriť parkom a záhradám. Môžete navštíviť až 17 zelených priestranstiev a zažiť skvelý sprievodný program.

Ilustračný obrázok k článku Víkend otvorených parkov a záhrad je za dverami. Brány otvoria aj bežne nedostupné priestory
10
Galéria
Zdroj: TASR

Víkend otvorených parkov a záhrad sa stal za 10 rokov svojej existencie mimoriadne obľúbeným podujatím. V dňoch 10. až 11. júna, v čase, kedy naplno vynikne kvitnúca a svieža vegetácia záhrad, bude aj tento rok sprístupnených a prezentovaných až 17 zelených priestranstiev v meste.

Bohatý sprievodný program

Verejnosť môže obdivovať krásu, kvalitu, zaujímavú a bohatú históriu, ale aj potrebu ochrany i zveľaďovania parkov a záhrad. Myšlienka otvárania zelených priestranstiev sa realizuje vo viacerých krajinách na svete. Organizátori podujatia opäť zdôrazňujú myšlienku, že nestačí len budovanie nových parkov a záhrad, ale veľmi dôležitá je aj kvalitná obnova a údržba už existujúcich zelených lokalít.

Víkend otvorených parkov a záhrad sa v Bratislave bude tento rok konať v 17 parkoch a záhradách. Sprievodcovia či majitelia a správcovia 17 záhrad pozývajú návštevníkov na bezplatné prehliadky všetkých zapojených lokalít. Nebude chýbať ani zaujímavý sprievodný program.

Tento rok uplynie už 10 rokov od začiatku organizovania podujatia. Súčasťou programu bude preto aj výstava venovaná histórii tejto zaujímavej akcie. Výstavu môžete navštíviť v renesančnom meštianskom dome (tzv. Rómerovom dome) na Zámočníckej ulici č. 10. V Rómerovom dome bude od leta fungovať aj kancelária Priateľov parkov a záhrad.

Otvorené parky a záhrady:

Parčík na Svoradovej ulici – prezentácia obnoveného parku.

Gaštanica na Kolibe – nedávno zrevitalizovaný park. V parku bolo ošetrených viac ako 100 stromov, vysadili tam aj jedlé gaštany. Nájdete tam aj zónu s lavičkami, detským ihriskom, fitness prvkami či výbeh pre psov.

Záhrada Veľvyslanectva Ruskej federácie – nájdete ju na Palisádach, pre verejnosť je bežne neprístupná, do projektu sa zapojila prvýkrát minulý rok.

Kochova záhrada – porasty záhrady tvorili prevažne vždyzelené rastliny, ktorým sa tu vďaka špecifickým mikroklimatickým pomerom veľmi dobre darilo. Záhrada v súčasnosti potrebuje rýchly odborný zásah.

Záhrada bratov Hubovcov – ak chcete záhradu navštíviť, je potrebné sa dopredu zaregistrovať, bude prezentovaná po prvýkrát.

Františkánska kláštorná záhrada, Bratislavská kalvária – príjemné miesta pre tých, ktorí hľadajú pokoj alebo priestor pre meditácie.

Vrakunská komunitná záhrada, nová komunitná záhradka Cyklokuchyne na Tyršovom nábreží pod Starým mostom – zaujme najmä rodiny s deťmi a záujemcov o „posedenie v tráve.“

Prüger-Wallnerova záhrada pri Horskom parku – jej majitelia kedysi pestovali ovocie i zeleninu pre hotel Carlton a Savoy, môžete sa zapojiť aj do súťaže o najlepšiu ovocnú bublaninu.

Záhrada v Podunajských Biskupiciach – milovníci umenia tam môžu obdivovať LAND ART. Uvidíte rebrík do neba, obrovské vtáčie hniezdo, ružového zajaca a jeho cestu do stredu Zeme, oplotenie v štýle Beethovenovej symfónie a iné originálne diela.

Galéria Záhrada, Ateliér Erny Masarovičovej – vstup do záhrady je z Gorazdovej ulice, na návštevníkov čaká okrem prehliadky domu a záhrady aj zaujímavý program, napríklad ukážky zvárania v ateliéri či jazzový koncert Matúša Jakabčica, Juraja Grigláka a Mariána Ševčíka a mnoho ďalších prekvapení.

Záhrada v lokalite Jurajov dvor – vila s historickým parčíkom bola vybudovaná v roku 1942 pre riaditeľa vtedajšej Dynamitky.

Ondrejský cintorín – Záhradu žijúcich duchov mesta – pochovávať sa na cintoríne prestalo už v 50. rokoch 20. storočia, v súčasnosti sa tu pochováva len výnimočne. Aj z tohto dôvodu sa v rokoch 1978 až 1982 realizovala úprava Ondrejského cintorína na park.

Francúzska baroková záhrada – nájdete ju na severnej terase Bratislavského hradu. Tentoraz si ju môžete pozrieť aj so sprievodcom a získať nové pohľady na známe miesta.

V rámci podujatia bude prezentované aj Kollárovo námestie, na ktorom Green Foundation s partnermi realizuje projekt jeho čiastočnej revitalizácie. Návštevníci podujatia tam budú môcť spolu s organizátormi zasadiť kvety, a tak prispieť ku skrášleniu tohto verejného priestoru.

Víkend otvorených parkov a záhrad
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM