Maros Palesch Kultúra

Víkend bude v znamení dobrého jedla a vína

BRATISLAVA - BSK. Víkend v Bratislavskej župe sa ponesie v duchu husacích hodov a kvalitného vína. Obyvatelia aj návštevníci kraja sa môžu tešiť na tradičné podujatia ako husacinová sezóna v Slovenskom Grobe či Vajnorské dožinky.

Župan Pavol Frešo sa zúčastní oboch podujatí. „Som presvedčený, že tradície treba zachovávať a odovzdávať ďalším generáciám. Vajnorské dožinky aj husacinová sezóna sú krásne tradície, ktoré ešte aj dobre chutia,“ povedal Pavol Frešo.

Vajnorské dožinky si budú môcť návštevníci vychutnať už ôsmy krát. Pripravený je bohatý kultúrny program, ktorý sa začne v sobotu o 14:00 na námestí na Roľníckej ulici pred Miestnym úradom Vajnory. Pripravené sú ukážky tradičných remesiel, alegorický sprievod, stánkový predaj či ohňová show. Návštevníkom zahrajú Vajnosrká dychovka, repete návraty – Oľga Sabová a Dušan Grúň ale aj hudobné skupiny Shine, Fried Ace či Eminent. Pripravené sú aj sprievodné programy ako razba vajnorských dukátov, priateľský futbalový zápas a súťaž o najdlhší dožinkový koláč.

V Slovenskom Grobe sa v sobotu začína 11. ročník husacinovej sezóny. Akciu, ktorú organizuje Cech husacinárov Slovenského Grobu, sa koná pod záštitou Bratislavského kraja. Hostia majú možnosť od 11:00 do 21:00 spoznať 12 reštaurácií, v ktorých sa podáva jednotné husacie menu. Súčasťou podujatia je aj sprievodný kultúrny program. Pripravené sú koncerty dychovej a ľudovej hudby, country skupina, ľudoví umelci, degustácia malokarpatských vín, otvorená bude aj Izba ľudových tradícií na obecnom úrade. Tradícia husaciny v Slovenskom Grobe má už približne sto rokov a prechádza z pokolenia na pokolenie. Husacie špeciality v Slovenskom Grobe sú známe nielen v okolí Bratislavy a na území Slovenska, ale aj v celom svete. V roku 2006 ocenila cech husacinárov Slovenského Grobu aj Európska únia. Zo 422 projektov z celej Európskej únie vybrala Európska komisia tradíciu husaciny ako najlepší projekt v rámci malého a stredného podnikania.

Zdroj + foto: BSK Iveta TYŠLEROVÁ

POSL_AUG_VIK_BSK
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM