Alexandra Húsková Kultúra

Viete si predstaviť žúr so Štúrom? Prídite ho zažiť na netradičnom festivale so známymi osobnosťami

V máji ožije Rudnayovo námestie v Bratislave festivalom "Štúr-žúr". Svoje zážitky so stvárnením rolí Štúra vo filmoch a inscenáciách porozprávajú Robert Roth, Dušan Jamrich aj Milka Vášaryová ako Adela Ostrolúcka. Na prednáškach sa dozviete aj pravdu o ypsilone, ktorý nám Štúr zaviedol.

Ilustračný obrázok k článku Viete si predstaviť žúr so Štúrom? Prídite ho zažiť na netradičnom festivale so známymi osobnosťami
Zdroj: TASR

Rok Ľudovíta Štúra oslavuje Slovensko rôznymi spôsobmi. Jazykovedci však chystajú podľa vlastných slov žúr, aký tu ešte nebol.

Po dvoch storočiach od narodenia slávneho kodifikátora spisovnej slovenčiny usporadúva Jazykovedný ústav Ľ. Štúra (JÚĽŠ) Slovenskej akadémie vied (SAV) podujatie miešaním žánrov, štýlov a pohľadov na túto osobnosť.

Festivalom nazvaným Štúr-žúr ožije Rudnayovo námestie v Bratislave 21. mája od 12.00 do 22.00 hodiny. Myšlienka skĺbiť čo najviac štúrovsky motivovaných javov a predmetov súčasnosti sa zrodila v hlave Lucie Satinskej, dramaturgičky a moderátorky akcie: „Nadchýna nás, čo všetko Štúr inšpiruje, a sme radi, že sa nám podarilo pod naše okná priniesť pestrú zmes ľudí aj výrobkov. Bude to narodeninová oslava, ako sa patrí.“

Ako ďalej uvádzajú organizátori podujatia, hlavné slovo bude mať na ňom slovo. O svojich skúsenostiach so stvárnením Štúra v rôznych inscenáciách či filmoch porozprávajú herci Robert Roth, Dušan Jamrich a Ludwig Bagin, podrobnosti o úlohe Adely Ostrolúckej prezradí Emília Vášáryová.

Zaujímavosti zo života v štúrovskom období opíše etnologička Katarína Nádaská, nebudú chýbať ani jazykovedkyne Sibyla Mislovičová a Ingrid Hrubaničová, informovala za organizátorov Mária Magdolen.

To, že odkaz Štúra je zreteľný i v 21. storočí, potvrdí aj módna návrhárka Wylczynska, Ján Krekáň zo Štúr Café aj kritik Rado Ondřejíček, známy i ako tvorca Cynickej obludy.

Program vyvrcholí predstavením Divadla Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena so špeciálne upravenou inscenáciou Orol tatranský. Pri západe slnka zahrá kapela Slniečko, ktorú preslávil najmä hit Ludevít Štúr. Zapojí sa aj Kino Mladosť s kolekciou filmov o Štúrovi. Návštevníkov festivalu môžu potešiť aj štúrovské trhy s ponukou dekorácií či úžitkových výrobkov.

Podujatie má podnietiť u všetkých generácií záujem o slovenčinu, má ich podnietiť k poznaniu Ľudovíta Štúra, ako aj vyvrátiť zakorenené nepravdy o nezáživných jazykovedcoch či Štúrovej vine za ypsilon. Riaditeľ JÚĽŠ SAV profesor Slavomír Ondrejovič potvrdil: „Štúr nerád pristúpil na znovuzavedenie ypsilonu do abecedy. V jednom z listov dokonca píše – ‚Načo je nám y, keď nie je v našej výslovnosti?‘.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM