Kultúra

Viete, ktoré objekty patria medzi pamätihodnosti Bratislavy?

Kúpalisko Matador v Petržalke, železničná stanica v Devínskej Novej Vsi, obytné domy na Rendezi v Rači, vodojem bývalej továrne Dynamit Nobel v Novom Meste či Zoologická záhrada v Karlovej Vsi pribudli spolu s ďalšími 12 objektmi do celomestského zoznamu pamätihodností Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Viete, ktoré objekty patria medzi pamätihodnosti Bratislavy?
Zdroj: TASR

V zozname pamätihodností hlavného mesta, ktorý existuje od roku 2011, je tak momentálne okolo 300 pamiatok. Jeho úlohou je verejnosti pripomenúť význam udalostí či osobností, ktoré boli súčasťou histórie Bratislavy. Pri výbere nových položiek sa prihliada na kritérium významu a výnimočnosti.

Do zoznamu teraz pribudlo kúpalisko Matador i dostihové závodisko v Petržalke, škola a škôlka v bývalej Schulpeho kolónii, cintorínska kaplnka v Slávičom údolí, Železničná stanica na Opletalovej ulici v Devínskej Novej Vsi, obytné domy na Rendezi v Rači, pomník padlých Petržalčanov a hasičov v Petržalke, pomník padlým v 1. svetovej vojne v Karlovej Vsi – Staré grunty. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom minulotýždňovom rokovaní.

Prečítajte si aj: Koniec bojov o Mičurin? Ekoiuventu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku

Taktiež pamätník obetiam vojny – nemeckým vojakom na Vrakunskom cintoríne, vodojem bývalej továrne Dynamit Nobel v Novom Meste, pomník leteckej havárie na vrchu Sakrakopec v Rači, pomník leteckej havárie vrtuľníka Karlovej Vsi – Staré grunty, pomník leteckej havárie na Zlatých pieskoch v Ružinove, pamätník obetí komunistického režimu na Vrakunskom cintoríne, pomník obetiam železnej opony v Devínskej Novej Vsi, Zoologická záhrada v Karlovej Vsi či kamenné zábradlie dunajskej promenády medzi Mostom SNP a Mostom Lafranconi.

Poslanci mestského zastupiteľstva rozhodli v roku 2010 o vypracovaní celomestského zoznamu pamätihodností Bratislavy s tým, že jeho prípravou poverili Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave.

Celomestský zoznam pamätihodností by mal odrážať po obsahovej stránke dôležitosť postavenia hlavného mesta. Zoznam je zverejnený na webovej stránke Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave.

Prečítajte si aj: Drahšia Bratislava kvôli predsedníctvu? Podnikaví špekulanti si prídu na svoje!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM