Alexandra Húsková Samospráva

Viete, koľko detí sa narodilo v Petržalke a koľko párov zosobášilo? Údaje sú uložené v modernej matrike

Matrika na miestnom úrade v Petržalke zverejnila na webe nové formuláre tlačív, ktoré sa týkajú zápisov matričných udalostí do osobitnej matriky Ministerstva vnútra SR. V tlačivách sú okrem pôvodne požadovaných údajov už aj údaje o stave či pohlaví.

Ilustračný obrázok k článku Viete, koľko detí sa narodilo v Petržalke a koľko párov zosobášilo? Údaje sú uložené v modernej matrike
Zdroj: TASR

Matriku najčastejšie spájame s vystavením rodných, sobášnych a úmrtných listov. Dnes však ponúka aj iné služby, napr. osvedčovanie listín a podpisov na listinách. Je to osvedčovanie podpisov na rôznych zmluvách, vyhláseniach a pod. a tiež osvedčovanie listín ako napr. osvedčovanie kópie dokladov o vzdelaní – diplom, vysvedčenie, rôzne zmluvy, rozhodnutia štátnych orgánov a pod.

„Obyvateľom vychádzame v ústrety aj tým, že v prípadoch, ak je občan imobilný či nevládny, osvedčujeme podpisy priamo v ich domácnostiach, sociálnych zariadeniach, kde sú umiestnení alebo v nemocnici počas hospitalizácie,“ upresňuje Miroslava Galajdová z Referátu matriky a ohlasovne.

V pôsobnosti obce sa vystavujú alebo potvrdzujú aj tzv. potvrdenia o žití pre občanov SR s pobytom v Petržalke, ktorí sú poberateľmi dôchodkov z cudziny.

Petržalská matrika za minulý rok zapísala 3051 narodení, 299 sobášov a 625 úmrtí. Od prvého dňa v tomto roku do 31. júla 2015 bolo do rodnej matriky zapísaných 1 824 detí. Počet úmrtí bol 384. V Petržalke sa za prvý polrok zosobášilo 149 párov, uviedla Michaela Platznerová, hovorkyňa MČ Petržalka.

Súčasťou matričnej agendy sú aj Zápisy narodení, uzavretí manželstva alebo úmrtí občanov SR do osobitnej matriky MV SR s pobytom v Petržalke, ktorým sa v cudzine narodilo dieťaťa, alebo uzavreli manželstvo, prípadne došlo k úmrtiu nášho obyvateľa.

Tlačivá k týmto úkonom boli oficiálne zmenené Ministerstvom vnútra SR a sú prístupné aj na internetovej stránke mestskej časti, v záložke oblasti, časť Matrika.

Matrika sídli v budove Technopolu na Kultíkovej ulici č. 17. na 3. poschodí. Svoje služby poskytuje v pondelok, stredu a piatok, vždy od 8.00 do 12.00 h. V pondelok sú jej dvere pre verejnosť otvorené aj popoludní, a to v čase od 13.00 do 17.00 h a v prípade stredy je popoludňajšia prevádzka v čase od 13.00 do 16:30 h.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM