Rôzne Správy

Viete, čo v Bratislave zostalo po bitkách napoleonských a rakúskych cisárskych vojsk?

Sad Janka Kráľa je obľúbeným miestom prechádzok. Obdivujeme jeho zelenú krásu, no málokto vie, že sa prechádza popri významnej pamätihodnosti.

Ilustračný obrázok k článku Viete, čo v Bratislave zostalo po bitkách napoleonských a rakúskych cisárskych vojsk?
8
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Všimli ste si pri prechádzke Sadom Janka Kráľa vyvýšené násypy zeminy? Najlepšie ich vidieť, keď kráčate v smere od Auparku do sadu. Nájdete ich po pravej strane na začiatku zelenej plochy parku. Obranný val z čias bojov o Bratislavu patrí k významným pamätihodnosti­am mesta.

Zostali valy aj gule z dela

Obranné valy tam postavili v máji v roku 1809 rakúske cisárske vojská pri napoleonských útokoch. O tom, že boje boli kruté a neľútostné, svedčia mnohé dobové mapy, rytiny, obrazy aj písomné pramene.

Protinapoleonských valov zo začiatku leta 1809 bolo na území hlavného mesta viac, jeden sa nachádzal napríklad aj v Pečnianskom lese.

V niekoľkých domoch v centre mesta sú ešte dodnes zarazené originálne napoleonske delostrelecké gule, ktoré z petržalskej strany pálili vojská na Bratislavu. Ďalšie domy padli počas bojov za obeť požiaru. Bratislava sa v tejto fáze vojny nevzdala a ubránila sa. Až po bitke pri mestečku Wagram muselo rakúske vojsko bez boja opustiť petržalské predmostie a mesto odovzdať Francúzom.

Ukážky dobového vojenského táborenia francúzskej a rakúskej armády, ich vojenského výcviku, pochodu na bojové pole a historické boje, prináša každý rok rekonštrukcia bitiek napoleonskych vojsk v Sade Janka Kráľa.

Obranný val Bratislava
8
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM