Nina Táborská Rôzne

Viete čo jedia deti v školských jedálňach? Edukácia o zdravom stravovaní je možno dôležitejšia, ako ste si mysleli

Už 15. a 16. mája sa na celom svete bude konať Food Revolution Day - celosvetová výzva zdravo sa stravovať a žiť kvalitnejší život. Bratislava nebude výnimkou. Podujatie tu bude tento rok zamerané na stravovanie v bratislavských školách.

Ilustračný obrázok k článku Viete čo jedia deti v školských jedálňach? Edukácia o zdravom stravovaní je možno dôležitejšia, ako ste si mysleli
Foto: Nina Táborská

Ide o celosvetovú kampaň, ktorú založil známy „šéfkuchár bez čapice“ Jamie Oliver, a ktorej cieľom je vrátiť vzdelávanie o stravovaní naspäť do školských osnov.

„Chcel by som len povedať, aké úžasné je mať Food Revolution Day aj na Slovensku. Myslím si, že to čo pripravujete, znie skvelo a naozaj sa chcem poďakovať za to, čo pre vašu krásnu krajinu robíte,“ adresoval vyjadrenie Jamie Oliver dvom svojim mladým ambasádorkám z Bratislavy – Janici Lacovej a Anete Orosiovej, ktoré organizujú tento deň a navyše sa prostredníctvom svojho občianskeho združenia „Jem iné“ venujú stravovaniu na školách, v škôlkach a dokonca pre nich aj varia.

„Sme dve aktívne ambasádorky Food Foundation Jamieho Olivera, s čím sú spojené aj rôzne ďalšie projekty. Venujeme sa vareniu, edukácii a rovnako tak projektu Food Revolution, ktorý zastrešuje práve Food Foundation, a ktorý sa zaoberá ozdravovaním školského stravovacieho systému,“ uviedla v rozhovore pre Bratislava24.sk Aneta Orosiová.

Ak sa o združení chcete dozvedieť viac, prečítajte si rozhovor tu: Ambasádorky Jamieho Olivera o zdravom stravovaní: Žiadny extrém nie je správny!

Tento rok je podujatie zamerané na školy. „Považujeme za veľmi dôležité, aby žiaci, ich rodičia, vedúci školských jedální a školy mali informácie o zdravom stravovaní, aby spolu všetci komunikovali. Ide nám o to, aby sa k stravovaniu pristupovalo zodpovednejšie,“ dodala Aneta Orosiová.

Ide o výzvu pre školy, škôlky, organizácie, firmy či jednotlivcov, aby zdieľali svoje skúsenosti, podelili sa o zážitky, originálne recepty, či posunuli ďalej svoje know-how ako zdravšie a zodpovednejšie pristupovať k stravovaniu.

Záštitu pod tohtoročným Food Revolution Day prevzala námestníčka primátora Hlavného mesta SR Bratislava Iveta Plšeková, ktorá predtým, ako sa stala námestníčkou, pracovala ako všeobecná lekárka. Posledné roky sa venuje práve stravovaniu, nakoľko podľa jej vlastných slov by sa mnohí pacienti, s ktorými sa stretla, svojim chorobám vyhli, ak by sa správne stravovali a mali správne stravovacie návyky.

„Podľa prieskumu, ktorý sme robili na vzorke 60 škôl v Bratislavskom samosprávnom kraji sme zistili, že viac ako polovica našich stredoškolákov trpí obezitou alebo nadváhou, že väčšina našich stredoškolákov neobeduje, že takmer 80% z nich konzumuje denne energetické nápoje, neje ovocie a zeleninu ale namiesto toho od rodičov dostáva vitamíny v tabletách a podobne,“ uviedla Plšeková.

Veľakrát sú na chybe samotní rodičia, viac o probléme v stravovaní detí sa dočítate tu: Stravovacie návyky bratislavských detí potrebujú zmenu. Táto zmena ale musí začať u rodičov

Čo sa bude diať?

Piatok 15. máj: Doma, v práci, v škole, všade

Jem iné radí: Ak ste žiak, prineste si do školy zdravšiu desiatu alebo len suroviny a pripravte si ju spoločne so spolužiakmi. Ak ste učiteľ, pripravte si pre deti napríklad prednášku o jedle. Ak ste zamestnanec, pripravte v tento deň obed svojim kolegom a zdieľajte spolu potraviny. Ak ste reštaurácia, zaraďte do ponuky v tento deň aj zdravšiu alternatívu jedál.

Sobota 16. máj: Stará tržnica

Sprievodným programom Food Revolution Day bude potravinový trh spojený s rôznymi aktivitami pre deti a dospelých. Môžete sa tešiť na známeho šéfkuchára Jamie Olivera priamo z centrály Food Revolution Day v Londýne. Hlavným bodom programu bude celodenný diskusný panel zameraný na stravovanie na školách. Stretnete tu tiež veľa zaujímavých hostí.

Ak vás podujatie zaujalo, zaregistrujte sa na www.frdslovakia.sk. Tu nájdete potrebné materiály, a tiež recept na zdravý Food Revolution Day sendvič, plagát s výzvou a ďalšie tipy na zaujímavé aktivity.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM