Kultúra

Viete, čo je komunikačný dizajn? Dozviete sa to v galérií Satelit

Expozíciu v Satelite dopĺňa aj výstava v podkroví Slovenského múzea dizajnu. Prezentujú sa tu diela autorov odmenených Národnou cenou za komunikačný dizajn 2016. Je medzi nimi autor publikácie Cvernovka, ale aj SNG, RTVS a Artfórum.

Ilustračný obrázok k článku Viete, čo je komunikačný dizajn? Dozviete sa to v galérií Satelit
Zdroj: TASR

Na výstave Národná cena za komunikačný dizajn 2016 si možno pozrieť najlepšie diela z rovnomennej súťaže, za ktoré získali autori prestížne ocenenia. Výstava v priestoroch galérie Satelit a v Podkroví Slovenského múzea dizajnu v Bratislave potrvá do 10. júla. „Medzinárodná porota vybrala víťazov zo 134 prác, ktoré postúpili do finále. Na výstave je pripravených niekoľko sprievodných podujatí vrátane prezentácií ocenených autorov,“ uviedla dnes tajomníčka súťaže Margita Michlíková zo Slovenského centra dizajnu (SCD).

Odvážny počin

Národnú cenu za komunikačný dizajn získala knižná edícia Rudolf Sloboda od grafického dizajnéra Borisa Meluša. Podľa poroty je to odvážny počin na slovenskom knižnom trhu. Dizajn edície vydavateľstva Slovart predstavuje jasný a presvedčivý vizuálny názor, jednoduchosť i skvelé prepojenie obsahu a formy aj čisté typografické kompozície. Odkazy a citácie 60. rokov 20. storočia sú s menom autora primerané a vhodné. Celkový dojem z edície nie je prvoplánové retro, naopak, stáva sa nadčasovým. Takéto knihy vizuálne nezostarnú, ale stanú sa z nich ikony klasického dizajnu.

Vtipná komunikácia s priestorom

Projektu Balustráda na Farských schodoch v Žiline od autorskej štvorice Marcel Benčík, Peter Lényi, Ondrej Marko a Marián Lucký patrí Národná cena za experimentálny komunikačný dizajn. Porotu zaujal vtipný monumentálny spôsob komunikácie s verejným priestorom a architektúrou mesta prostredníctvom kovovej typografie zakomponovanej do architektonicky čistej balustrády.

Cenu ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR za študentský komunikačný dizajn získala dizertačná práca Súčasná tvorba písma na Slovensku, Dizajn textovej rodiny písma. Dielo Samuela Čarnokého z Technickej univerzity v Košiciach podľa poroty výrazne presahuje bežne očakávané hranice dizertačnej práce.

Rešpektovaný grafický dizajnér, typograf, autor niekoľkých druhov písiem, vydavateľ a pedagóg Peter Biľak, ktorý pôsobí v Holandsku, získal Cenu ministra kultúry SR za prínos pre rozvoj komunikačného dizajnu na Slovensku a v zahraničí.

Cena pre SNG a Artforum

Na odporúčanie odbornej obce nominovala porota na Cenu ministra hospodárstva SR pre organizáciu, ktorá svojím profesionálnym prístupom prispieva k rozvoju komunikačného dizajnu, Slovenskú národnú galériu (SNG) a vydavateľstvo Artforum. SNG je príkladom profesionálneho prístupu k budovaniu inštitucionálnej vizuálnej identity systematickou spoluprácou s grafickými dizajnérmi. Vydavateľstvo Artforum je zase príkladom profesionálneho prístupu k vizuálnemu spracovaniu kníh a publikácií.

Cvernovka a dvojbodka RTVS

Cenu za komunikačný dizajn si odniesol Martin Mistrík – autor publikácie Cvernovka. Podľa poroty profesionálne spracoval príbeh bývalej továrne v plynutí času. Okrem histórie a architektúry sa venuje spoločnosti, mestu, súčasnosti a novej funkcii – osídleniu kreatívnou komunitou.

Porotu zaujal aj nový kreatívny koncept televízneho identu programových služieb Jednotky a Dvojky RTVS z pražského štúdia Oficina. Prisvojili si jeho minimálnu časť (dvojbodku) a kreatívnym spôsobom z nej vyťažili maximálny efekt. Vo výsledku sa nevtieravo snúbi kvalitná typografia s vtipnou a inteligentnou animáciou.

Za kolekciu prác v oblasti multimediálneho komunikačného dizajnu si odniesli Cenu poroty Veronika Obertová a Michaela Čopíková z OvéPictures. Cenu novinárov získal multimediálny projekt LookBook Jána Šicka, ktorý vznikol pre Slovak Fashion Council a spája v sebe tlačený a premietaný obraz.

Na základe hlasovania návštevníkov výstavy Cenu verejnosti získalo dielo Skvost, identita značky Brooch Couture with Grace, od autorky Mikiny Dimuovej.

Čítajte aj: Veľký taliansky festival kultúry a gastronómie odštartovali zaujímavé výstavy

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM