Rôzne

Viete, aký lístok potrebujete na cestu MHD s kočíkom?

Ak cestujete mestskou hromadnou dopravou s kočíkom, platia pre vás isté pravidlá, ktoré by ste pre vlastnú bezpečnosť mali dodržiavať.

Ilustračný obrázok k článku Viete, aký lístok potrebujete na cestu MHD s kočíkom?
4
Galéria
Zdroj: TASR

Vzhľadom na súčasný stav autobusov, ktoré potrebuje dopravný podnik vyradiť z dôvodu, že nespĺňajú požiadavky ľudí na dostatočné zabezpečenie kvality a pohodlia pri cestovaní, sa nám necestuje veľmi komfortne. Nehovoriac o mamičkách s kočíkmi či vozičkároch.

Zatiaľ čo my, nemamičky a nevozičkári, môžeme nastupovať do vozidla jednoducho a rýchlo ktorýmikoľvek dverami, pre nich platia trochu iné pravidlá.

Aby o vás vodič vedel

Či pred sebou tlačíte kočík alebo sedíte na invalidnom vozíku, najlepšie urobíte, ak do vozidla mestskej hromadnej dopravy nastúpite prednými dverami tak, aby o vás vodič vedel.

„Cestujúci môže nastúpiť do prostriedku MHD len s vedomím vodiča a to dverami, ktoré sú označené príslušným piktogramom,“ vysvetľuje hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

Rozhodne neodporúčame nastupovať dverami v zadnej časti autobusu. Z vlastnej skúsenosti dobre viete, že dostať kočík do autobusu či električky nie je vždy jednoduché a pri nakladaní kočíka môžu nastať nečakané komplikácie, napríklad v podobe preplneného autobusu. V prednej časti vozidla je vyhradený priestor špeciálne pre kočíky a invalidné vozíky.

Vodič vás môže odmietnuť

Prepravný poriadok dokonca uvádza, že vo vozidle sa smie súčasne prepravovať jeden kočík alebo invalidný vozík. Vodič môže výnimočne povoliť prepravu ďalších kočíkov alebo invalidných vozíkov, ak to podmienky vo vozidle dovoľujú.

V električkových súpravách je preprava detského kočíka možná len v prvom vozni. „Detský kočík s dieťaťom sa prepravuje bezplatne, samotný kočík podlieha plateniu dovozného,“ doplnila hovorkyňa.

Pri vystupovaní nezabudnite stlačiť tlačidlo s piktogramom kočíka, čím dáte na vedomie šoférovi, že vystupujete. Ak sa toto tlačidlo vo vozidle nenachádza, uistite sa, že vás šofér vidí.

Nezabudnite: Za detský kočík s dieťaťom neplatíte, ak však prevážate kočík samostatne bez dieťaťa, musíte si zakúpiť cestovný lístok ako za batožinu.

MHD s kočíkom
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM