Aktualizované Tomáš Stupavský Rôzne

Viete, aké sú kompetencie revízora?

Nastúpite do autobusu, pohodlne sa veziete a zrazu zbadáte, že do vozidla nastupujú revízori. Cestujete na čierno a uvedomíte si, že niet úniku. Bohužiaľ čaká na vás pokuta! Viete, ako má revízor postupovať a aké sú jeho kompetencie?

Ilustračný obrázok k článku Viete, aké sú kompetencie revízora?
Zdroj: TASR

Ak pravidelne využívate vozidlá mestskej hromadnej dopravy (MHD) na prepravu, určite sa vám stalo, že ste niekedy stretli revízora. Ľudia, ktorí vykonávajú toto zamestnanie, nie sú veľmi nenápadní a skúsení cestujúci už vedia rozpoznať, kto z prítomných na zastávke je revízor.

No nebudeme sa ďalej zaoberať výzorom revízorov, ale ich kompetenciami, inak povedané ako majú pri výkone svojho povolania postupovať.

„Všetci pracovníci prepravnej kontroly sa riadia Prepravným poriadkom a Tarifou MHD v Bratislave. Oba predpisy vychádzajú z dvoch zákonom, zo Zákonu o cestnej doprave a Zákonu o doprave na dráhach, ktorý presne určuje postup pracovníkov prepravnej kontroly pri výkone kontroly,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Revízor musí mať odznak

V prípade, že do vozidla MHD, v ktorom cestujete, nastúpi revízor, aby vykonal kontrolu, musí sa preukázať odznakom. Stali sa už aj prípady, že v autobuse úradoval falošný revízor a „veselo“ vyberal pokuty. Preto nezabudnite revízor musí mať vždy pri sebe odznak!

Následne všetci pracovníci prepravnej kontroly vyzvú všetkých cestujúcich na predloženie platného cestovného lístka, SMS lístka alebo električenky.

Prečítajte si tiež: Idem autobusom prvýkrát a nevedel som, že mám mať lístok. Prečítajte si najoriginálnejšie výhovorky čiernych pasažierov

Ak sa cestujúci prepravuje na čierno a prichytí ho revízor, je povinný zaplatiť na mieste pokutu vo výške 50 eur. V prípade, že dotyčný nemá pri sebe hotovosť musí predložiť kontrole svoje osobné údaje, najlepšie občiansky preukaz. Vtedy revízori vypíšu pokutu, ktorú je možné uhradiť v pokladni Dopravného podniku Bratislava na Olejkárskej ulici alebo na účet.

Na zaplatenie pokuty máte 30 dní

Je lepšie to stihnúť do nasledujúcich piatich pracovných dní, pretože vtedy stále platíte iba 50 eur. Ak však zaplatíte svoj prehrešok po tomto termíne, už sa výška pokuty vyšplhá na sumu 70 eur. Celkovo máte na úhradu pokuty 30 dní.

Možno sa vám niekedy stalo, že ste mali platnú električenku, ale zabudli ste si ju doma. Ak vás vtedy prichytí revízor a vy mu oznámite, že nemáte predplatný cestovný lístok pri sebe, je možné sa ním dodatočne preukázať spolu s dokladom totožnosti v pokladni DPB. Vtedy, ale musíte zaplatiť manipulačný poplatok 5 eur.

Čaká sa na políciu

No nájdu sa aj výmyselníci, ktorí cestujú na čierno a následne sú prichytení revízormi, ale nechcú predložiť svoje doklady.

„Pokiaľ cestujúci nepredloží platný cestovný lístok a odmietne sa preukázať dokladom totožnosti, spoločne s revízorom čakajú do príchodu privolanej policajnej hliadky, ktorá zistí totožnosť daného cestujúceho,“ vysvetlila Volfová. Ak sa hriešnik aj naďalej vzpiera prepravnej kontrole môže ho v dopravnom prostriedku zadržať SBS služba, ktorá doprevádza všetkých revízorov.

„Postup zamestnanca SBS je deklarovaný v zákone č. 473/2005 Z. z. o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti. Konkrétne paragrafoch 3/c, 8/f, 50/4. Všetci zamestnanci SBS sú riadne označení preukazmi na viditeľnom mieste," doplnila Volfová.

Po príchode policajnej hliadky na miesto, cestujúceho bez platného cestovného lístka polícia vyzve na predloženie dokladu totožnosti a ak dotyčný doklad totožnosti pri sebe nemá, tak polícia vykoná preverenie osoby. Neskôr, keď už bezpečnostné zložky zistia osobné údaje o čiernom pasažierovi, poskytnú ich na mieste priamo revízorovi.

Ak sa cestujúcemu nepozdával postup revízorov, DPB môže vyhotoviť audiozáznam z výkonu prepravnej kontroly.

Keď už ste raz pokutu vyfasovali, môžete ešte požiadať o jej odpustenie. Následne DPB rozhodne, či vás pokuty zbaví alebo nie. Ak nie, je lepšie svoj dlh zaplatiť, pretože DPB môže pristúpiť k vymáhaniu platby prostredníctvom advokátskej kancelárie.

Prečítajte si tiež: Falošného revízora v bratislavskom autobuse prichytili skutoční revízori

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM