Tomáš Stupavský Rôzne

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Ktorá časť sa vám najviac páčila?

Sedem týždňov ubehlo ako voda a pred začiatkom letných prázdnin sa tak skončil aj náš dokumentárny seriál s názvom „Čo v sebe ukrýva Bratislava“. Ktorý zo siedmych dielov vás najviac oslovil? V malej rekapitulácii si ešte v krátkosti pripomenieme čomu sme sa v jednotlivých častiach venovali.

Ilustračný obrázok k článku Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Ktorá časť sa vám najviac páčila?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom nášho projektu, na ktorom sme spolupracovali s občianskym združením Bratislavský okrášľovací spolok, bolo upozorniť na niektoré bratislavské historické pamiatky, o ktorých sa až tak veľmi nehovorí, ale pritom majú veľký potenciál, vďaka ktorému môžu prilákať pozornosť ľudí, čím by sa bezpochyby zvýšil turistický ruch a „historické bohatstvo" nášho hlavného mesta.

Snažili sme sa vám predstaviť a odprezentovať miesta, ktoré si určite zaslúžia väčšiu pozornosť, aká im doteraz bola venovaná. Teší nás, že s niektorými historickými pamiatkami sa už začalo niečo robiť a preto ich môžu ľudia vidieť na vlastné oči.

Ak ste patrili k fanúšikom nášho dokumentárneho seriálu dúfame, že sa vám krátke filmy páčili a dozvedeli ste sa o konkrétnych významných miestach niečo nové. Pre rekapituláciu vám ešte raz ponúkame sumár jednotlivých častí a zaujímalo by nás, ktorý diel vás najviac oslovil?

Kompletný zoznam dielov:

1. Mestské hradby

V samom centre Bratislavy sa nachádza jedno z najzachovalejších mestských opevnení na Slovensku. Dlhé roky boli mestské hradby bez povšimnutia a zanedbané. Občianski aktivisti koncom minulého roka opäť vrátili na hradby život. Neskôr si celý priestor zobral pod patronát magistrát a sprístupnil historickú pamiatku verejnosti.

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Málo miest na Slovensku má tak zachované mestské hradby ako naša metropola

2. Veža Dómu svätého Martina

V druhej epizóde sme sa s našou kamerou dostali na miesta, kam sa hocikto nedostane. 85 metrov vysoká veža Dómu svätého Martina je naozaj unikátnym miestom. Aj keď táto pamiatka úplne nezapadala do nášho pôvodného konceptu venovať sa menej známym historickým objektom, myslím si, že veža si zaslúži, aby sa ľudia o nej dozvedeli viac.

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Nad Dómom svätého Martina vyčnieva veža, ktorá prevyšuje všetky ostatné v meste

3. Starodávna pivnica v Nemeckom kultúrnom dome v Rači

Bratislavská mestská časť Rača sa môže pochváliť zaujímavým podzemným priestorom, ktorý kedysi slúžil na skladovanie vína. V súčasnosti je síce starodávna pivnica zatvorená, no vo svojich útrobách ukrýva miesta, ktoré by sa dali určite využiť, či už opäť na aktivity spojené s vínom alebo rôzne kultúrne podujatia.

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Na vybudovanie historickej pivnice v Rači finančne prispela aj vtedajšia Tretia ríša

4. Bunker z prvej svetovej vojny

Nadšenci vojnovej histórie sa určite potešili, keď sme sa začali zaujímať o bunker, ktorý sa nachádza v obľúbenej turistickej oblasti na Kamzíku. Počas uplynulého víkendu ho slávnostne verejnosti predstavilo občianske združenie Bunkre.

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Vedeli ste, že na Kamzíku sa nachádza unikátny bunker z 1. svetovej voj­ny?

5. Žigmundova brána

Mnoho ľudí si túto pamiatku možno ani nevšimne. Pri ceste na Bratislavský hrad návštevníci prechádzajú prekrásnou gotickou bránou, ktorá je jednou z najzachovalejších na Slovensku.

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Poznáte najatraktívnejší vstup na Bratislavský hrad?

6. Lekáreň u Salvatora

V šiestom dieli nášho dokumentu sme sa zamerali na historickú budovu, ktorá svojím vzhľadom láka mnohých turistov. No Lekáreň u Salvatora je očarujúca aj zvnútra. Je veľká škoda, že zatiaľ je tento priestor nevyužívaný. Možno aj vďaka nášmu projektu sa to zmení.

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Lekáreň u Salvatora prežila všetky politické režimy, no v súčasnosti je zatvorená. Veľká škoda!

7. Vinice na hradnom brale

V poslednej časti sme sa vrátili na známe miesto pred areál Bratislavského hradu, konkrétne na hradný svah. Práve na tomto mieste by mohli opäť vyrásť udržiavané vinohrady, ako tomu bolo kedysi.

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Hradné bralo kedysi zdobili rozsiahle vinice. Prečo ich tam nevrátiť späť?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM