Tomáš Stupavský Rôzne

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Hradné bralo kedysi zdobili rozsiahle vinice. Prečo ich tam nevrátiť späť?

Hradný svah, ktorý sa nachádza medzi dunajským nábrežím a Bratislavským hradom vyzerá v súčasnosti naozaj dosť úboho. Pokrývajú ho prevažne kríky a burina. No vedeli ste, že kedysi tento priestor zdobili úrodné vinice, ktoré sa tiahli od mestských hradieb až na úpätie Malých Karpát?

Ilustračný obrázok k článku Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Hradné bralo kedysi zdobili rozsiahle vinice. Prečo ich tam nevrátiť späť?
Zdroj: Dnes24.sk

Dejiny bratislavského vinohradníctva sú dôležitou kapitolou v histórií mesta. Takmer počas celého obdobia feudalizmu bolo vinohradníctvo jednou z najdôležitejších živností Prešporčanov.

Vinice kedysi v Bratislave pokrývali rozsiahlu časť územia mesta. Ako sme spomenuli tiahli sa od hradieb až na úpätie Malých Karpát. Druh vošky, ktorý bol do Európy zavlečený z Ameriky, však neskôr zapríčinil výrazný úbytok viničných plôch, čo sa stalo aj na bratislavskom hradnom svahu. Bohužiaľ potom sa už nikdy nepodarilo vinohrady pod Bratislavským hradom obnoviť v takom veľkom rozsahu.

Čo takto, ale prinavrátiť vinice opäť do centra Bratislavy? Iné mestá ako Praha, Znojmo, Viedeň, vysadili vinice na reprezentatívne miesta, kde vhodne skrášľujú tamojšie okolie. Tak prečo niečo podobné nespraviť aj u nás? Napríklad na hradnom svahu.

Viac sa už, ale dozviete v siedmej časti nášho dokumentárneho seriálu „Čo v sebe ukrýva Bratislava“, ktorá sa venuje bývalým vinohradom na hradnom brale. VIDEO nájdete pod článkom.

Ak patríte k našim fanúšikom a zaujímajú vás historické pamiatky Bratislavy neváhajte si pozrieť aj predchádzajúcich šesť epizód z dielne našej redakcie.

Nakuknite s nami do jedinečného interiéru starodávnej lekárne, ktorá prežila všetky politické režimy: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Lekáreň u Salvatora prežila všetky politické režimy, no v súčasnosti je zatvorená. Veľká škoda!

Na Bratislavský hrad vedie cesta cez jednu z najzachovalejších gotických brán na Slovensku: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Poznáte najatraktívnejší vstup na Bratislavský hrad?

Na Kamzíku sa nachádza jedinečný bunker z 1. svetovej vojny, ktorý bude onedlho prístupný verejnosti: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Vedeli ste, že na Kamzíku sa nachádza unikátny bunker z 1. svetovej voj­ny?

V Rači sa nachádza historická pivnica, ktorú slúžila na skladovanie vína, viac sa už dozviete tu: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Na vybudovanie historickej pivnice v Rači finančne prispela aj vtedajšia Tretia ríša

Dóm svätého Martina už navštívilo množstvo ľudí, ale do jeho veže sa len tak hocikto nedostane: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Nad Dómom svätého Martina vyčnieva veža, ktorá prevyšuje všetky ostatné v meste

Podarilo sa nám preskúmať mestské hradby ešte v čase, keď sa o nich mesto intenzívne nezaujímalo: Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Málo miest na Slovensku má tak zachované mestské hradby ako naša metropola

Vinice na hradnom brale
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM